Projekt och uppdrag
Nedan följer en presentation av de projekt och uppdrag som sker i FoU Välfärd Värmland regi.

Yrkesresan
Yrkesresan är ett koncept för introduktion och kompetensutveckling som syftar till att ge kvalitet i varje möte mellan socialtjänsts medarbetare och invånare. Målet med Yrkesresan är att stärka kompetens och yrkesstolthet för både medarbetare och chefer inom socialtjänsten genom att erbjuda bästa tillgängliga kunskap på ett samlat och pedagogiskt sätt. Inom varje yrkesresa finns olika ”spår” beroende på hur lång erfarenhet man har inom yrket. Yrkesresan är ett samarbete mellan SKR, Socialstyrelsen och Regionala samverkans- och stödstrukturer (RSS). FoU Välfärd Värmland är regional samverkans- och stödstruktur och ansvarar för utförandet i Värmland.
Totalt ska fem yrkesresor inom socialtjänstens olika verksamhetsområden produceras. Först ut var Barn och unga, som lanseras succesivt med start under hösten 2022. Nästa yrkesresa vänder sig till medarbetere inom funktionshinderområdets utförarverksamheter med Kommunförbundet i Västernorrland som ansvarig. Produktionen påbörjas under hösten 2023 och lansering nationellt planeras senhösten 2023. Planering för genomförandet i Värmland pågår och en arbetsgrupp med representanter från Sunne, Kristinehamn och Karlstad har bildats för att planera hur genomförandet i Värmland kommer se ut.
Nästkommande resor som är planerade nationellt är inom missbruk och beroende därefter utförarverksamheter inom äldreomsorgen.
På SKR:s hemsida finns uppdaterad information om konceptet och processen nationellt:
https://skr.se/skr/integrationsocialomsorg/socialomsorg/nationellkunskapsstyrningsocialtjanst/verksamhetsutvecklingochledarskap/yrkesresan.32120.html
För frågor kring respektive resa och genomförandet i Värmland maila gärna någon av våra funktionsbrevlådor:
Barn och unga: yrkesresanbou@kau.se
Funktionshinder: yrkesresanfunk@kau.se
Ansvariga vid FoU Välfärd Värmland är Anna Gund (föreståndare FoU Välfärd Värmland), Johanna Elfgren (projektledare Yrkesresan) och Martina Magnusson (regional administratör Yrkesresan). Leigh Ann Loebs och Magnus Albinsson är kursledare för kurserna i Yrkesresan Barn och unga.
SKR:s Kvinnofridssatsning 2021-2023
FoU Välfärd Värmland arbetar under 2021-2023 med SKR:s kvinnofridssatsning. Arbetet fokuseras utifrån satsningens formulerade mål i nära samverkan med övriga regionala aktörer inom området. Fokus under satsningen läggs på att stärka den goda samverkan inom området i länet samt identifiera gemensamma beröringspunkter där arbetet kan utvecklas för hållbarhet över tid.
Ansvariga vid FoU Välfärd Värmland är Madeleine Andersson, Martina Magnusson och Anna Gund
Pilotprojekt för jämställd socialtjänst
Metodutveckling med fokus på jämställdhet vid bemötande, bedömning och insatser inom den sociala barn- och ungdomsvården. Åren 2021-2023 genomför SKR ett pilotprojekt om jämställd socialtjänst tillsammans med FoU Värmland och FoU Västerbotten. Projektet finansieras med stöd av regeringen. och har särskilt fokus på att förebygga hedersrelaterat våld och förtryck.
Ansvarig vid FoU Välfärd Värmland är Birgitta Persdotter
SAVE - Support and protection Against Violence, on Equal terms for all children
SAVE - Support and protection Against Violence, on Equal terms for all children (Stöd och skydd mot våld, på lika villkor för alla barn), är ett forsknings- och utvecklingsprojekt som genomförs i samarbete med sexton kommuner i Sverige och baseras på ca 1000 barnavårdsutredningar efter anmälan om misstänkt våldsutsatthet. Syftet med SAVE, är att öka kunskapen om vilka olika typer av våldsproblematik som identifieras i barnavårdsutredningar, hur dessa bedöms, i vilken utsträckning insatser beslutas samt om flickor och pojkar oavsett ålder och ursprung beviljas insatser på lika villkor. Datainsamling har genomförts 2019 – 2021 och såväl analysarbete som utvecklingsarbete pågår löpande.
Ytterligare information och resultatrapport
Ansvarig forskningsledare: Birgitta Persdotter, lektor i socialt arbete och forskare vid FoU Välfärd Värmland
Projektkoordinator: Madeleine Andersson, FoU Välfärd Värmland
Referensgrupp på länsnivå består av representanter från Karlstads universitet, Länsstyrelsen och Region Värmland
Nationell referensgrupp består av representanter från SKL, Socialstyrelsen och Myndigheten för vård- och omsorgsanalys.
SUVEk- Systematisk Uppföljning i Värmland inom Ekonomiskt bistånd
SUVEk (Systematisk Uppföljning i Värmland inom Ekonomiskt bistånd) är ett forsknings- och utvecklingsprojekt inom FoU Välfärd Värmland med syfte att öka kunskapen om vilka bakgrundsfaktorer, behov och insatser som har samband med kortvarigt och långvarigt biståndsmottagande. SUVEk genomförs i samarbete med Värmlands kommuner. För mer information
Ytterligare information och resultatrapport
Ansvariga vid FoU Välfärd Värmland är Carolina Jernbro och Madeleine Andersson
Digital föreläsningsserie om missbruksproblematik och samsjuklighet
FoU Välfärd Värmland har skapat en föreläsningsserie med verksamhetsnära fokus i syfte att kunskapshöja personal som arbetar med personer som har en missbruksproblematik och/eller psykisk ohälsa. Föreläsningsserien innehåller fyra temaområden med totalt sex digitala föreläsningar. Föreläsningarna äger rum mellan 21 september 2022 och 8 februari 2023. För all information om målgrupp, kostnad, anmälan med mera se "Nyheter" på FoU´s förstasida.
Ansvariga vid FoU Välfärd Värmland är Anna Gund, Madeleine Andersson, Johanna Elfgren, Magnus Albinsson, Johan Landström Flink, Katarina Grim, Helén Olsson och Martina Magnusson
Nyligen slutförda projekt
Skillnader vid bedömningar och beslut om insatser enligt SoL och LSS – systematisk uppföljning med stöd av IBIC
Forskningsuppdrag åt Myndigheten för vård och omsorgsanalys med syftet att undersöka skillnader i bedömningar enligt IBIC och beslut om omsorgsinsatser enligt SoL och LSS, i förhållande till kön, ålder, hälsotillstånd och kommuntillhörighet. Skillnaderna ska analyseras och tänkbara förklaringar till eventuella skillnader identifieras, liksom tänkbara åtgärder för hur omotiverade skillnader kan motverkas på lokal och nationell nivå. Syftet är också att beskriva hur uppföljningen av omotiverade skillnader kan stärkas och systematiseras. Studien involverar 16 kommuner från olika delar av landet och rör ca 1300 utredningar enligt IBIC. Resultatrapport publicerades sommaren 2022.
Till färdig rapport
Ansvarig vid FoU Välfärd Värmland är Birgitta Persdotter
DO- Risk för diskriminering inom den sociala barn- och ungdomsvården
Birgitta Svensson och Katarina Grim genomför på uppdrag av Diskrimineringsombudsmannen en kvalitativ studie om risk för diskriminering inom den sociala barn- och ungdomsvården.
”Skillnader som kan utgöra risk för diskriminering vid bedömningar och beslut om insatser - en kvalitativ studie om socialsekreterares strategier och utmaningar inom den sociala barn- och ungdomsvården”.
Syftet med studien är att undersöka och identifiera faktorer som kan påverka bedömningen av barnets behov och innebära skillnader i tillgång till insatser, och därmed utgöra en risk för diskriminering. Studien ska därutöver utgöra ett underlag för DO:s fortsatta arbete vad avser skillnader i insatser för barn och unga som kan utgöra diskriminering eller risk för diskriminering.
Intervjuer kommer genomföras med 16 socialsekreterare inom den sociala barn- och ungdomsvården från fyra kommuner i Sverige.
Ansvariga vid FoU Välfärd Värmland är Birgitta Persdotter och Katarina Grim
"Var tar socionomerna vägen?"
Forskningsprojektet "Var tar socionomerna vägen?" har utvecklats mot bakgrund av att styrelsen för FoU Välfärd Värmland har vid ett flertal tillfällen tagit upp frågan om var de socionomer som utbildas vid Karlstads universitet tar vägen. Intresset för frågan har sin upprinnelse i att även kommunerna i Värmland har svårt att anställa tillräckligt med utbildade socionomer till sina verksamheter. Detta är, ett problem som de värmländska kommunerna delar med resten av Sveriges kommuner då många utbildade socionomer väljer att lämna yrket. Intresset för frågan delas också av ämnet socialt arbete vid Karlstads universitet då detta är en fråga som ofta diskuterats i kollegiet.
Det övergripande syftet med forskningsprojektet ”Var tar socionomerna vägen?” är att få kunskap om arbetsvillkor och arbetsmarknad för socionomer i Sverige med anledning av att det kommit flera larmrapporter på senare år om att socionomerna flyr yrket. Dessa rapporter kommer både från forskare som Astvik och Melin (2013) och Tham och Lynch (2014), och från myndigheter som Arbetsmiljöverket samt från socionomernas egen fackförening SSR. Den problematik som det redogörs för, att det fattas utbildade socionomer runt om i landet, samt att utbildade och erfarna socionomer flyr yrket, gäller, vilket påpekas ovan, även Värmland. Detta trots att Karlstads universitet har ett socionomprogram som årligen utexaminerar ca 80 socionomer. Med anledning av detta har FoU Välfärd Värmland, som är de värmländska socialtjänsternas FoU-enhet, beslutat genomföra och finansiera ett forskningsprojekt som skall ta reda på var de socionomer som utexaminerats från Karlstads universitet arbetar i dag, samt hur deras arbetssituation ser ut. Mer preciserat är syftet med projektet dels att studera arbetssituationen för de socionomer som utbildats vid Karlstads universitet mellan åren 2007-2018, dels att ta reda var dessa arbetar idag.
Frågeställningar som forskningsprojektet ska besvara:
- Var arbetar de personer som utbildats till socionomer vid Karlstads universitet?
- Hur ser rörligheten på arbetsmarknaden ut?
- Om man valt att byta yrkesbana, varför?
- Om man valt att byta arbetsgivare men är kvar i yrket, varför?
- Har man valt att studera vidare?
- Hur ser arbetssituationen ut för de socionomer som utbildats vid Karlstads universitet?
Studien bidrar med kunskap om rörlighet på arbetsmarknaden och skälet till rörligheten för socionomer. Detta är en viktig kunskap eftersom många arbetsgivare idag har stora svårigheter att få kompetent personal till de anställningar som annonseras ut.
Resultaten av studien kan vidare komma att få stor betydelse för såväl utbildningen av socionomer som för socionomernas arbetsgivare, men inte minst för socionomerna själva och deras klienter. En ökad kunskap om socionomernas arbetsvillkor och vad som kan göras för att förbättra deras arbetssituation, få fler socionomer att bli kvar i yrket och må bättre i sina arbetsorganisationer, kan göra en avsevärd skillnad för såväl klienter som arbetsgivare. Arbetsgivare får behålla sina anställda och klienter får en kontinuitet i sina kontakter med socialtjänsten.
Studien pågår från januari 2019.
Ansvariga vid FoU Välfärd Värmland är Eva Alfredsson-Olsson och Mona Sundh.
