Projekt och uppdrag
Nedan följer en presentation av de projekt och uppdrag som sker i FoU Välfärd Värmland regi.

Yrkesresan
Yrkesresan är ett koncept för introduktion och kompetensutveckling som syftar till att ge kvalitet i varje möte mellan socialtjänsts medarbetare och invånare. Målet med Yrkesresan är att stärka kompetens och yrkesstolthet för både medarbetare och chefer inom socialtjänsten genom att erbjuda bästa tillgängliga kunskap på ett samlat och pedagogiskt sätt. Inom varje yrkesresa finns olika ”spår” beroende på hur lång erfarenhet man har inom yrket. Yrkesresan är ett samarbete mellan SKR, Socialstyrelsen och Regionala samverkans- och stödstrukturer (RSS). FoU Välfärd Värmland är regional samverkans- och stödstruktur och ansvarar för utförandet i Värmland.
Totalt ska fem yrkesresor inom socialtjänstens olika verksamhetsområden produceras. Först ut var Barn och unga, som lanseras successivt med start under hösten 2022. Nästa yrkesresa vänder sig till medarbetare inom funktionshinderområdets utförarverksamheter med Kommunförbundet i Västernorrland som ansvarig. Produktionen påbörjas under hösten 2023 och lansering nationellt planeras senhösten 2023. Planering för genomförandet i Värmland pågår och en arbetsgrupp med representanter från Sunne, Kristinehamn och Karlstad har bildats för att planera hur genomförandet i Värmland kommer se ut.
Nästkommande resor som är planerade nationellt är inom missbruk och beroende därefter utförarverksamheter inom äldreomsorgen.
På SKR:s hemsida finns uppdaterad information om konceptet och processen nationellt.
För frågor kring respektive resa och genomförandet i Värmland maila gärna någon av våra funktionsbrevlådor:
Barn och unga: yrkesresanbou@kau.se
Funktionshinder: yrkesresanfunk@kau.se
Ansvariga vid FoU Välfärd Värmland är Anna Gund (föreståndare FoU Välfärd Värmland), Johanna Elfgren (projektledare Yrkesresan) och Martina Magnusson (regional administratör Yrkesresan). Leigh Ann Loebs och Magnus Albinsson är kursledare för kurserna i Yrkesresan Barn och unga.
SKR:s Kvinnofridssatsning 2021-2023
FoU Välfärd Värmland arbetar under 2021-2023 med SKR:s kvinnofridssatsning. Arbetet fokuseras utifrån satsningens formulerade mål i nära samverkan med övriga regionala aktörer inom området. Fokus under satsningen läggs på att stärka den goda samverkan inom området i länet samt identifiera gemensamma beröringspunkter där arbetet kan utvecklas för hållbarhet över tid.
På SKR´s hemsida finns mer information kring Kvinnofridssatsningen.
Ansvariga vid FoU Välfärd Värmland är Martina Magnusson, Helena Draxler och Anna Gund
Pilotprojekt för jämställd socialtjänst
Metodutveckling med fokus på jämställdhet vid bemötande, bedömning och insatser inom den sociala barn- och ungdomsvården. Åren 2021-2023 genomför SKR ett pilotprojekt om jämställd socialtjänst tillsammans med FoU Värmland och FoU Västerbotten. Projektet finansieras med stöd av regeringen. och har särskilt fokus på att förebygga hedersrelaterat våld och förtryck.
Ansvarig vid FoU Välfärd Värmland är Birgitta Persdotter
SAVE - Support and protection Against Violence, on Equal terms for all children
SAVE - Support and protection Against Violence, on Equal terms for all children (Stöd och skydd mot våld, på lika villkor för alla barn), är ett forsknings- och utvecklingsprojekt som genomförs i samarbete med sexton kommuner i Sverige och baseras på ca 1000 barnavårdsutredningar efter anmälan om misstänkt våldsutsatthet. Syftet med SAVE, är att öka kunskapen om vilka olika typer av våldsproblematik som identifieras i barnavårdsutredningar, hur dessa bedöms, i vilken utsträckning insatser beslutas samt om flickor och pojkar oavsett ålder och ursprung beviljas insatser på lika villkor. Datainsamling har genomförts 2019 – 2021 och såväl analysarbete som utvecklingsarbete pågår löpande.
Ytterligare information och resultatrapport
Ansvarig forskningsledare: Birgitta Persdotter, lektor i socialt arbete och forskare vid FoU Välfärd Värmland
Projektkoordinator: Madeleine Andersson, FoU Välfärd Värmland
Referensgrupp på länsnivå består av representanter från Karlstads universitet, Länsstyrelsen och Region Värmland
Nationell referensgrupp består av representanter från SKL, Socialstyrelsen och Myndigheten för vård- och omsorgsanalys.
SUVEk- Systematisk Uppföljning i Värmland inom Ekonomiskt bistånd
SUVEk (Systematisk Uppföljning i Värmland inom Ekonomiskt bistånd) är ett forsknings- och utvecklingsprojekt inom FoU Välfärd Värmland med syfte att öka kunskapen om vilka bakgrundsfaktorer, behov och insatser som har samband med kortvarigt och långvarigt biståndsmottagande. SUVEk genomförs i samarbete med Värmlands kommuner. För mer information
Ytterligare information och resultatrapport
Ansvariga vid FoU Välfärd Värmland är Carolina Jernbro och Magnus Lindholm
