Musslor som naturens egna ingenjörer
2025-05-09Raviv Gal forskar för friskare vattendrag och ökad biologisk mångfald. Mindre knott, högre biologisk mångfald och långsammare nedbrytning – det är några av de oväntade effekterna flodpärlmusslorna har på sin omgivning i bäcken. Nu har Raviv Gal nyligen disputerat i biologi vid Karlstads universitet.
Flodpärlmusslan är en av Sveriges mest långlivade djur – vissa individer kan bli upp till 280 år gamla. Men den är också en så kallad ekosystemsingenjör. Genom att filtrera vatten, sakta ner vattenflödet och producera näringsrikt bajs påverkar musslorna hela vattendragets liv.
– De gör så mycket mer än man tror, säger Raviv Gal. De kanske ser lite ut som stenar och rör sig inte så mycket, men de har en stor påverkan på sin omgivning.
Forskning med oväntade fynd
I sin avhandling undersökte Raviv hur musslor påverkar nedbrytning av löv, insektsliv och fiskars beteende. Resultaten överraskade:
- Långsammare nedbrytning av löv – möjligtvis för att insekter hellre äter musslornas avföring än växtdelar, eller för att musslorna skyddar löven från flödet.
- Mindre dominans av knott – vilket gynnar mångfalden bland bottenlevande djur.
- Bättre förhållanden för små öringar, som får lättare att simma i snabba flöden i närvaro av musselbestånd.
– Musslor bör nog bli riktigt populära bland de som inte gillar knott! säger Raviv och skrattar.
Musslor på tillbakagång, men Norden har ett ansvar
Bestånden av flodpärlmussla har minskat drastiskt i Europa – upp till 80 procent har försvunnit de senaste 90 åren. Idag finns många av de kvarvarande populationerna i Sverige och Norge.
– Det gör oss ansvariga, säger Raviv. Vi behöver skydda dem, inte bara för artens skull, utan också för att bevara hela ekosystemets funktion.
Från Östergötland till Värmland, och från land till vatten
Raviv Gal började sin akademiska resa i Linköping. Efter en master om utrotningshotade gräshoppor föll valet på sötvattensmusslor – och nu kommer han hjälpa till på ett nytt forskningsprojekt om flicksländor.
– Det känns otroligt att ha fått vara med och bidra till kunskapen om dessa djur, säger Raviv. Och jag tänker fortsätta jobba med ryggradslösa djur, på ett eller annat sätt!
- Läs avhandlingen Ecosystem Engineering by Freshwater Mussels: Effects on Macroinvertebrate Communities, Decomposition Processes and Fish Behaviour.

