Historiedidaktisk forskning i fokus
2025-04-24Den 28–29 april hålls den 18:e årliga nationella konferensen för historiedidaktisk forskning vid Karlstads universitet. Syftet är att skapa en plattform för att diskutera den mångfald av teman som utforskas inom det historiedidaktiska fältet.
Förra året var Uppsala universitet värd, och i år är det alltså Karlstads universitet som tagit över stafettpinnen. Både juniora och seniora forskare deltar, och de cirka 40 anmälda representerar bland annat universitet, högskolor, arkiv och gymnasier i Sverige, Norge och Danmark. Konferensens tema är historiedidaktikens teori och praktik i nya moderna tider.
Varför har ni valt detta tema?
– För närvarande pågår flera förändringsprocesser som sannolikt kommer att få stor inverkan på forskningen. Det handlar om förändringar av infrastrukturen för forskningsfinansiering, kursplanerevisioner i skolan och reformering av lärarutbildningen, säger Jenne Fröding Reyes, doktorand i historia vid Karlstads universitet. Dessutom väcks frågan om vilka konsekvenser en eventuell utredning om kulturkanon kan medföra för fältet. De pågående förändringsprocesserna understryker vikten av fortsatt kritisk reflektion och anpassning inom historiedidaktisk forskning för att möta framtida utmaningar och möjligheter.
Konferensens huvudtalare
Deltagarna kan förvänta sig två dagars fullspäckat program med presentationer om bland annat praktiknära studier, kontroverser i samtiden, undervisningsmetoder, utbildningshistoria, forskning om lärarutbildning och hållbar utveckling.
– Vi har tre internationella keynotes som speglar konferensens fokus på samspelet mellan både teori och praktik i forskningen. Det är Hannah Van Reeth, Universitetet i Graz, Österrike, som kommer att tala om utvecklingen av historiemedvetande begreppet, samt Kathleen Swan, University of Kentucky, USA, och John Lee, North Carolina State University, USA, som ska tala om undervisningsmetoden Inquiry Design Model (IDM). Vi har även verksamma forskare, lärarutbildare och doktorander som talare.
Vad har ni för förväntningar på konferensen?
– Vi vill föra det historiedidaktiska forskningssamtalet vidare och skapa en mötesplats för nätverksbyggande både för juniora och seniora forskare. Förutom intressanta presentationen kan deltagarna förvänta sig intensiva diskussioner, en god middag och förhoppningsvist ett soligt Karlstad, säger Jenne Iris Fröding Reyes.
Mer information
Konferensen arrangeras av Jenne Fröding Reyes, doktorand i historia, Kenneth Nordgren, professor i samhällsvetenskapernas didaktik, och Martin Stolare, professor i historia, Centrum för de samhällsvetenskapliga ämnenas didaktik (CSD) vid Karlstads universitet.

