Hanna Enefalk ny representant i Humtank
2025-02-20Hallå där Hanna Enefalk, docent i historia och ny representant för Karlstads universitet i Humtank. Berätta mer om ditt nya uppdrag!
– Humtank är en tankesmedja för forskning och utbildning inom humaniora, med representanter från fjorton svenska universitet och högskolor. Den har funnits i drygt tio år och finansieras av nästan alla svenska universitet med humanistisk forskning. Syftet är att synliggöra de humanistiska ämnena och lyfta fram deras perspektiv. Bland allmänheten – och även bland politiker – glömmer man ibland bort att vetenskap inte bara handlar om män i vita rockar. Humtank spelar en viktig roll i att påminna om att historiker, litteraturvetare, kulturvetare och andra humanistiska forskare också finns.
Mitt uppdrag innebär att fakulteten för humaniora och samhällsvetenskap avsätter tio procent av en heltidstjänst för mitt arbete som Karlstads universitets representant i tankesmedjan. Jag efterträder Kristian Petrov, lektor i kulturstudier, som tidigare hade rollen.
Vad hoppas du kunna bidra med och har du några förväntningar?
– Jag vill arbeta för att den humanistiska kunskapssynen lyfts fram som ett konstruktivt alternativ till ”fake news”, algoritmstyrda sökresultat och AI-genererat material. Samtidigt måste vi skydda humanistiska institutioner från ekonomisk urholkning – vi behöver bli bättre på att visa beslutsfattare att de relativt små resurser vi får är en effektiv investering med stor utdelning. Det här är förstås inget man löser på en fikarast, men jag hoppas att opinionsbildning via Humtank kan vara ett steg i rätt riktning. Framför allt vill jag gärna veta vilka frågor mina humanistkollegor här på universitetet tycker att Humtank borde driva. Hör gärna av er till mig om ni har några tankar!
Vad forskar du om just nu?
– Jag studerar dels självbiografier som skrevs för över 200 år sedan av ”Herrnhutare”, det vill säga anhängare av en kristen väckelserörelse. Dels utforskar jag vilka risker människor levde med i Sverige under förindustriell tid, hur man lyckades undvika dem, och hur man försökte skapa mening av situationen när man misslyckades och katastrofen var ett faktum.
Jag arbetar också med Humanistdagarna, ett evenemang som har sina rötter i Humtank och universitetets humaniorastrategi. Den 8–9 oktober är alla – kollegor, forskare, studenter och intresserad allmänhet – välkomna att lyssna på föredrag och gästföreläsningar inom ett brett humanistiskt forskningsfält!
- Läs mer om Humtank på humtank.se

