Hållbar och effektiv pelletsproduktion
2024-05-28Intresset för hållbar energiproduktion är stort och pellets är en energikälla som är både effektiv och förnybar. En nyligen publicerad avhandling handlar om hur man genom olika sågspånsblandningar och lagringstider kan tillverka pellets på effektivare sätt.
– I min forskning har jag tittat på hur sågspån från trädets olika delar påverkar slutprodukten och vilken roll torkprocessen har, säger Workson Siwale, som nyligen disputerat i ämnet miljö- och energisystem. Målet är att tillverka pellets med jämnare kvalitet, undvika lagringsförluster och samtidigt öka kunskapen om hur olika träspånblandningar påverkar slutprodukten.
Studien som handlar om att jämföra olika typer av ved för pelletstillverkning, ger ett viktigt tillskott till kunskapen hur processteknik och råmaterial påverkar gasbildning och lagringsegenskaper. Vid lagring av pellets frigörs olika gaser varav vissa är giftiga, det kan även uppstå värmebildning, vilket kan medföra självantändning och därmed lagringsförluster.
– I mina studier har jag använt olika trätyper, som kärnved och splintved, för att se vid vilka råvaror problemen uppstår. Jag har också tittar på skillnader i sågspån, från grov- respektive klentimmer där sågspån från klentimmer kan användas direkt för pelletstillverkning utan större problem med gasbildning och värme. Däremot bör man lagra sågspån från grovtimmer, det vill säga äldre virke, i 6 till 12 månader, för att undvika pelletslagringsproblem med gas- och värmebildning.
Här hittar du avhandlingen Mitigating Off-Gassing and Self-Heating in Fuel Wood Pellets Storage: A Raw Materials Selection and Pre-Treatment Centred Approach.