Folkhälsovetenskap
Folkhälsovetenskap är ett eget forskarutbildningsämne som även ingår i Forskarskola HÄLSA.

Starkt forskarutbildningsämne
Folkhälsovetenskap har starka forskargrupper med fokus på barns liv och hälsa, säkerhet och trygghet samt psykosociala arbetsförhållanden. Inom dessa teman bedrivs flera stora studier där omfattande datamaterial samlas in kontinuerligt. Detta innebär en trygghet för doktorander då de tidigt i sin forskarutbildning kan ta sig an existerande kunskapsbanker vid sidan av egen datainsamling. På detta sätt länkas doktoranderna naturligt till den pågående forskningen och till forskargrupperna. Exempel på aktuella avhandlingsområden: långtidssjukskrivning, mobbning och barns och ungdomars psykiska hälsa, barnmisshandel, insatser för barn i behov av särskilt stöd, kemikalier och kronisk sjukdom hos barn med fokus på övervikt/fetma, astma och allergi, neuropsykiatriska sjukdomar, reproduktionsstörningar mm.
I Högskoleverkets utvärdering av forskarutbildningen 2006 bedömdes att ämnet hade en stark forskarmiljö med en god handledarkompetens samt att doktoranderna hade ett bra medinflytande. Det finns en junior forskargrupp, som bildats för att tillvarata doktorandernas intressen. Flera av doktoranderna är externfinansierade, vilket uppfattades som positivt av Högskoleverket. Exempel på finansiärer: Formas, Vetenskapsrådet, Astma- och allergiförbundets forskningsfond, Landstinget i Värmland, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.
Forskarutbildningen vid folkhälsovetenskap omfattar i regel fyra års heltidsstudier inkluderande 60 hp kurser och 180 hp avhandlingsarbete, vilket i normalfallet avslutas med en sammanläggningsavhandling med fyra delstudier/artiklar och en ramberättelse. Vissa doktorandkurser är obligatoriska ämneskurser, andra är obligatoriska för alla doktorander vid Karlstads universitet. Doktorandkurser väljs i samråd med handledare och examinator utifrån doktorandens forskningsområde och individuella behov. Doktoranderna kan gå kurser vid andra universitet och högskolor i Sverige eller utomlands. Inom ämnet finns utarbetade riktlinjer för kvalitetssäkring av avhandlingsarbetet.
Forskarskola HÄLSA
Forskarutbildningen i ämnet är knuten till universitetets forskarskola inom hälsoområdet, Forskarskola Hälsa. Forskarskola Hälsa har ambitionen att erbjuda en stark och kreativ forskarutbildningsmiljö i ett större sammanhang än vad varje enskilt ämne kan erbjuda. Aktiviteter inom forskarskolan ska stärka kvalité och innehåll i handledning och utbildning och ses som resurser för våra doktorander samt även innehålla studiesociala aktiviteter. Forskning inom hälsa är ett mångfacetterat område vilket förutsätter att olika vetenskapliga kompetenser samarbetar utifrån mång- och tvärvetenskapliga perspektiv. Nya kunskaper utvecklas ofta till stor del i gränslandet mellan olika vetenskapliga discipliner och traditioner. Forskarskolan erbjuder en möjlighet för studenter från ämnen inom hälsoområdet som inte är forskarutbildningsämnen, att kunna antas som doktorand vid något av de ingående forskarutbildningsämnena, efter prövning om examen på avancerad nivå är likvärdig. Som doktorand är du välkommen att ingå i forskarskolans aktiviteter när du har ett område som berör hälsa.
