Maria Mollstedt
Forskning
Mina forskningsintressen rör dels undervisning och lärande i skolämnet svenska i grundskolans senare år och gymnasiet, dels blivande svensklärares yrkesblivande inom lärarutbildningen. Mitt avhandlingsprojekt utgår från antagandet att en betydande del av lärarstudentens professionskunskap utvecklas under perioder av verksamhetsförlagd utbildning (VFU), och att handledningssamtal med VFU-handledaren spelar en viktig roll i detta avseende. Det finns dock behov av mer forskning på detta område. Min forskning syftar till att bidra med kunskap om handledningssamtalet som kunskapspraktik, mer specifikt vilka möjligheter och utmaningar som finns att bygga kunskap om svenskämnesdidaktik i sådana samtal.
Undervisning
Jag undervisar främst på ämneslärarprogrammet i ämneskurser i svenska och kurser i utbildningsvetenskaplig kärna och verksamhetsförlagd utbildning (VFU) på Högskolan Väst.
Biografi
Jag har en bakgrund som legitimerad gymnasielärare i svenska och engelska, och undervisade i dessa ämnen på olika gymnasieprogram under femton år. Under ett par år arbetade jag parallellt med utveckling av nationella prov i engelska vid Göteborgs universitet, innan jag 2015 fick anställning som universitetsadjunkt på Högskolan Väst. Sedan oktober 2020 är jag doktorand i pedagogiskt arbete med med svenskämnesdidaktisk inriktning i forskarskolan KÄKK (Kunskap, Ämnen och Kvalitet i Klassrum och Lärarutbildning) vid Karlstad universitet.