Maria Moberg Stephenson
Forskning
Mina forskningsintressen rör ungdomars livssituationer, genus, plats, tillhörighet, rasism, migration, och antirasistiskt och kritiskt socialt arbete.
Jag är med i KuFo (Kulturvetenskapliga forskargruppen) och Centrum för genusforskning (CGF).
Jag forskar för närvarande inom tre forskningsprojekt:
Tjejer i hemlöshet. Livsvillkor, känslor av tillhörighet och betydelser av hem, finansierat av Vetenskapsrådet. Syftet med projektet är att bidra med kunskap om tjejers egna erfarenheter av att leva i hemlöshet, med fokus på deras livsvillkor, känslor av tillhörighet och betydelser av hem. Projektet har en etnografisk ansats vilken inkluderar visuell etnografi. Det fokuserar på 15–24-åriga personer som identifierar sig som tjejer och som innan de fyllt 18 år, utan sina föräldrar, är eller har varit hemlösa då de saknar tak över huvudet eller endast har temporära platser att sova på.
Tjejer i kriminella gäng, finansierat av Forte. Syftet med denna studie är att bidra med fördjupad kunskap om tjejers liv och delaktighet i kriminella gäng. Det huvudsakliga intresset ligger i hur vägen in i gänget, delaktigheten i gänget och, om de lämnat, vägen ut ur gänget beskrivs.
Att växa upp som tjej i särskilt utsatta områden - levda erfarenheter, centrala samhällsaktörer och samhällsarbetare, finansierat av Forte. Syftet med studien är att bidra med kunskap om tjejers liv i vad som ibland kallas särskilt utsatta områden. Detta sker dels genom att undersöka hur tjejer som växer upp i dessa områden orienterar sig i tillvaron, och dels genom att undersöka hur olika centrala samhällsaktörer resonerar kring tjejers livssituationer i särskilt utsatta områden.
Tidigare har jag studerat idéburet socialt arbete med ungdomar som sökt asyl i Sverige utan vårdnadshavare och var familjehemsplacerade hos släktingar eller bekanta i deras nätverk. Fokus var på konstruktioner av ungdomarnas situationer och behov och vilka konsekvenser de kan ha för socialt arbete, och även ungdomarnas egna perspektiv på plats, relationer, vardagsliv och tillhörighet.
Undervisning
Jag undervisar på grund- och avancerad nivå i ämnet socialt arbete, främst med fokus på kriminalitet, plats, postkoloniala teorier, migration och frågor som rör rasism. Jag är biträdande handledare till en doktorand i socialt arbete, samt handleder studenter på grund- och masternivå.
Samverkan
Jag är med i FlickForsk! Nordic Network for Girlhood Studies, ett multidisciplinärt nätverk för forskare som studerar ung femininitet ur olika perspektiv.
Jag deltar också i Socialt arbete i tider av migration – ett nationellt forskarnätverk, som är ett nätverk med forskare och doktorander från olika lärosäten i Sverige inom forskningsområdet socialt arbete och migration.
Biografi
Jag disputerade 2021 i socialt arbete. Jag har tidigare studerat socialantropologi och har en masterexamen i Anthropology and Cultural Politics.
Relaterad information
Forskningsprojekt
Att växa upp som tjej i särskilt utsatta områden
Tjejer i kriminella gäng (umu.se)
Publikationer
- Anna-Karin Larsson, Linda Arnell, Maria Moberg Stephenson, 2024
- Linda Arnell, Maria Moberg Stephenson, Maria A. Vogel, 2024
- Maria A. Vogel, Linda Arnell, Maria Moberg Stephenson, 2024
- Maria Moberg Stephenson, Marcus Herz, 2024
- Maria Moberg Stephenson, Marcus Herz, 2024
- Anna-Karin Larsson, Linda Arnell, Maria Moberg Stephenson, 2024
- Maria Moberg Stephenson, 2022
- Maria Moberg Stephenson, 2021
- Maria Moberg Stephenson, 2021
- Maria Moberg Stephenson, Marcus Herz, 2021
- Maria Moberg Stephenson, Åsa Källström, 2020
- Maria Moberg Stephenson, Åsa Källström, 2020
- Karin Hellfeldt, Sara Thunberg, Maria Moberg Stephenson, 2019
- Åsa Källström, Maria Moberg Stephenson, 2019