TJEJER I HEMLÖSHET. LIVSVILLKOR, KÄNSLOR AV TILLHÖRIGHET OCH BETYDELSER AV HEM
Att leva i hemlöshet har stor inverkan på en persons livsvillkor och känslan av tillhörighet och det sätter betydelsen av hem på spel, liksom det universella behovet av att kalla en plats hem. Målet med detta projekt är att bidra med kunskap om tjejers egna erfarenheter av att leva i hemlöshet utan sina vårdnadshavare.
Tjejer som befinner sig i hemlöshet utan sina föräldrar efter att ha tvingats lämna sitt hem utgör en särskilt utsatt grupp i Sverige vars livssituation kan leda till psykisk ohälsa, narkotikamissbruk, kriminalitet och att bli våldsutsatt och sexuellt utnyttjad. Trots detta är tjejer som lever i hemlöshet utan föräldrar i Sverige en osynliggjord grupp, både i offentliga samtal och svensk forskning.
Syftet med projektet är att bidra med kunskap om tjejers egna erfarenheter av att leva i hemlöshet, genom en etnografisk studie med 15–24-åriga tjejer, där fokus är på deras livsvillkor, känslor av tillhörighet och betydelser av hem.
Genom deltagande observationer, visuella metoder och intervjuer med tjejer kommer de få ge sitt perspektiv på hur livssituationen ser ut när de exempelvis: kastats ut hemifrån; sover på annan plats än i sitt hem utan tillåtelse från vårdnadshavare; avviker från en placering utan tillåtelse; eller inte har en permanent plats att komma hem till – situationer som innebär att befinna sig i hemlöshet. Målet med projektet är att bidra med kunskap om tjejers egna perspektiv på livsvillkor, tillhörighet och hem, kunskap som idag saknas i både svensk och internationell forskning om hemlöshet.
Projektet är ett samarbete mellan Karlstads universitet och Umeå universitet. Det är finansierat av Vetenskapsrådet.