Socialt arbete
Ämnet socialt arbete är en del av Institutionen för sociala och psykologiska studier. I institutionen ingår också ämnena sociologi, psykologi och genusvetenskap.
Inom socialt arbete studeras socialt utsatta människors livsvillkor och erfarenheter. Orsaker till och konsekvenser av sociala problem studeras på individ-, grupp- och samhällsnivå. Ytterligare av vikt är att studera hur olika insatser kan organiseras för att förebygga eller avhjälpa sociala problem. Vår största utbildning är Socionomprogrammet (210 hp). Vi ger även ett program på avancerad nivå, fristående kurser samt forskarutbildning inom socialt arbete.
Utbilda dig i socialt arbete
IFSW (International Federation of Social Workers) och IASSW (International Association of Schools of Social Work) definierar socialt arbete så här:
"Socialt arbete är en praktikbaserad profession och en akademisk disciplin som verkar för social förändring och utveckling, social sammanhållning, skydd och stöd för utsatta, empowerment och frigörelse av människors resurser. Mänskliga rättigheter, social rättvisa, barnets bästa, kollektivt ansvar samt respekt för mångfald är centrala principer för socialt arbete. Med utgångspunkt i teorier för socialt arbete, samhällsvetenskap, humaniora och urfolkens kunskap strävar professionen efter att involvera människor och påverka strukturer, för att möta utmaningar i livet och öka välbefinnandet."
Inom huvudområdet socialt arbete får du de kunskaper och färdigheter du behöver för att kunna stödja människor i socialt utsatta situationer. Du stödjer dem att utveckla, förändra, bevara och använda livsstrategier för att hantera sin vardag. Till huvudområdet hör också kunskaper för att kritiskt kunna granska, ompröva och utveckla socialt arbete i olika former.