Maria Fahlgren

Forskning
Mitt forskningsintresse är design av matematikundervisning där digitala verktyg utgör en central del. I samarbete med matematiklärare från olika gymnasieskolor har jag genomfört flera skolutvecklings- och forskningsprojekt i form av designforskning. Fokus har främst varit att utveckla, testa och förfina datorbaserade elevaktiviter där elever ges möjlighet att utforska, experimentera och resonera i matematik.
Avslutat projekt
Formativ bedömning i det digitalt sammankopplade matematikklassrummet
Detta projekt är en del av projektet, DigitalWell Research, vilket ingår inom ramen för avsiktsförklaringen mellan Region Värmland och Karlstads universitet, Akademin för smart specialisering. Forskningen innefattar även skolutveckling och bedrivs tillsammans med matematiklärare på Sundsta-Älvkullegymnasiet i Karlstad. Det handlar om att undersöka hur ny digital teknik, där flera teknikenheter kopplas samman till nätverk, kan erbjuda lärare och elever nya kommunikationsvägar i klassrummet. Exempelvis erbjuder tekniken läraren större möjligheter att överblicka samtliga elevers arbeten när de använder datorer i klass rummet och att på ett enkelt sätt välja ut olika elevlösningar för diskussion i helklass.
Pågående projekt
Digitala verktyg inom ingenjörsprogrammens matematikundervisning
Projektet innefattar digitala lösningar i form av automaträttande bedömningssystem, bland annat i kombination med dynamiska matematikprogram. Syftet med projektet är att undersöka hur denna typ av system (t.ex. STACK, Möbius) kan användas för att generera formativ feedback, som stöttar studenters matematiklärande. Forskningen fokuserar på design av lärandemiljöer där studenters metakognitiva processer såsom självbedömning och självreflektion utvecklas. En viktig del handlar om konstruktion av individanpassade uppgifter med väl genomtänkt återkoppling.
Lärarstudenters design av datorbaserade elevaktiviteter i geometri
Detta projekt handlar om att förbereda blivande lärare att hantera aspekter kring matematikundervisningen som idag har lyfts fram i styrdokumenten. Dels handlar det om att designa uppgifter som stumulerar varje elevs lärande, även de som lätt når kunskapskraven, och dels användningen av digitala verktyg. Syftet med studien är att skapa kunskap om hur användandet av dynamiska geometriprogram (Dynamic Geometry Software) påverkar studenters möjligheter att utvecklas sin ämnesdidaktiska kunskap kopplat till geometriundervisningen.
Undervisning
Jag undervisar i matematikdiaktik inom ämneslärarprogrammet samt fristående kurser för verksamma lärare. Jag handleder examensarbeten inom grundlärarprogrammet och ämneslärarprogrammet, samt en licentiand och en doktorand.
Samverkan
Publikationer
- Mats Brunström, Maria Fahlgren, Mirela Vinerean, Yosief Wondmagegne, 2022
- Maria Fahlgren, Mats Brunström, Mirela Vinerean-Bernhoff, Yosief Wondmagegne, 2022
- Maria Fahlgren, Mats Brunström, 2022
- Mirela Vinerean-Bernhoff, Maria Fahlgren, Attila Szabo, Bharath Sriraman, 2022
- Maria Fahlgren, Attila Szabo, Mirela Vinerean-Bernhoff, 2022
- Maria Fahlgren, Mats Brunström, 2021
- Maria Fahlgren, Mats Brunström, F. Dilling, B. Kristinsdóttir, G. Pinkernell, H. -G Weigand, 2021
- Mats Brunström, Maria Fahlgren, Mirela Vinerean-Bernhoff, Yosief Wondmagegne, 2020
- Andreas Borg, Maria Fahlgren, Kenneth Ruthven, 2020
- Maria Fahlgren, Mats Brunström, 2020
- Attila Szabo, Mirela Vinerean, Maria Fahlgren, 2020
- Maria Fahlgren, Mats Brunström, 2019
- Maria Fahlgren, Mats Brunström, 2019
- Maria Fahlgren, Mats Brunström, 2018
- Mats Brunström, Maria Fahlgren, 2017
- Maria Fahlgren, 2017
- Maria Fahlgren, 2015
- Mats Brunström, Maria Fahlgren, 2015
- Maria Fahlgren, 2015
- Maria Fahlgren, Mats Brunström, 2015
- Maria Fahlgren, Mats Brunström, 2014
- Mats Brunström, Maria Fahlgren, 2009
- Maria Fahlgren,
