Maria Fahlgren

Forskning
Mitt forskningsintresse är design av matematikundervisning där digitala verktyg spelar en central roll. I samarbete med matematiklärare från olika gymnasieskolor har jag genomfört flera skolutvecklings- och forskningsprojekt i form av designforskning. Fokus har varit att utveckla, testa och förfina datorbaserade elevaktiviteter med dynamiska matematikprogram, främst GeoGebra, där elever ges möjlighet att utforska, experimentera och resonera i matematik. Jag har även arbetat med digital teknik som stöttar lärare i att överblicka elevers arbete i rrelatid, till expempel genom Desmos Classroom Activities.
I ett nyligen avslutat projekt inom ingenjörsutbildningen låg fokus på digitala lösningar i form av automaträttande bedömningssystem, bland annat i kombination med dynamiska matematikprogram. Syftet var att undersöka hur dessa system kan användas för att generera formativ återkoppling som stöttar studenters matematiklärande. Forskningen fokuserade särskilt på design av lärandemiljöer som utvecklar studenters metakognitiva processer, såsom självbedömning och självreflektion. En central aspekt var att konstruera individanpassade uppgifter med väl genomtänkt återkoppling.
Samverkan
I samarbete med Nationellt centrum för matematikutbildning (NCM) har tre nya kompetensutvecklingsmoduler till Skolverkets Lärportal utvecklats. Modulerna, med titeln Dynamiska matematikprogram i undervisningen, riktar sig till lärare i årskurs 4–6, 7–9 samt gymnasiet.
Inom nätverket Nordplus Higher Education: METT (Mathematics Education and Teacher Training) samarbetar lärarutbildare i matematik från universiteten i Tartu, Karlstad, Trondheim och Reykjavik. Syftet är att stärka utbildningen och fortbildningen av matematiklärare i Norden och Baltikum. Genom att främja erfarenhetsutbyte, dela resurser och utveckla gemensamma arbetssätt bidrar nätverket till att utveckla god praxis inom matematiklärarutbildning.
Internationellt samarbete har även skett inom ramen för två Erasmus+ projekt, där fokus legat på att utveckla innovativa undervisningsformer och stärka samverkan mellan europeiska universitet inom matematikdidaktik. Projekten har involverat både större och mindre konsortier av universitet och haft som mål att fördjupa kunskaper om undervisning och lärande i matematik genom gemensam utveckling, testning och spridning av material och metoder.
Publikationer
- Fahlgren, Alice Barana, Brunström, Marina Marchisio Conte, Fabio Roman, Matteo Sacchet, Vinerean-Bernhoff, Yosief Wondmagegne - 2024
- Andreas Borg, Fahlgren - 2023
- Fahlgren, Brunström - 2023
- Brunström, Fahlgren, Vinerean, Yosief Wondmagegne - 2022
- Fahlgren, Brunström, Vinerean-Bernhoff, Yosief Wondmagegne - 2022
- Fahlgren, Brunström - 2022
- Vinerean-Bernhoff, Fahlgren, Attila Szabo, Bharath Sriraman - 2022
- Fahlgren, Attila Szabo, Vinerean-Bernhoff - 2022
- Fahlgren, Brunström - 2021
- Fahlgren, Brunström, F. Dilling, B. Kristinsdóttir, G. Pinkernell, H. -G Weigand - 2021
- Brunström, Fahlgren, Vinerean-Bernhoff, Yosief Wondmagegne - 2020
- Andreas Borg, Fahlgren, Kenneth Ruthven - 2020
- Fahlgren, Brunström - 2020
- Attila Szabo, Vinerean, Fahlgren - 2020
- Fahlgren, Brunström - 2019
- Fahlgren, Brunström - 2019
- Fahlgren, Brunström - 2018
- Brunström, Fahlgren - 2017
- Fahlgren - 2017
- Fahlgren - 2015
- Brunström, Fahlgren - 2015
- Fahlgren - 2015
- Fahlgren, Mats Brunström - 2015
- Fahlgren, Brunström - 2014
- Brunström, Fahlgren - 2009
- Fahlgren -
