David Scott

Forskning
Jag disputerade 2021 på en avhandling om hur projektet som organisationsform påverkar utformningen av svensk biståndspolitik. I avhandlingen visar jag hur biståndsprojekt sätts samman genom en mängd olika standardiserade och tekniska processer som avpolitiserar biståndspolitiken.
Utifrån en empirisk studie av hur civilsamhällesorganisationer, statliga finansiärer och privata konsultfirmor tillsammans bidrar till att projekt konstrueras, menar jag att ett projekt är beroende av en mängd olika praktiker och komponenter för att fungera. Det kan här handla om biståndsarbetare som agerar konsensusbyggare i projektets olika faser, om den omfattande dokumentation som ska produceras i ansöknings- och rapporteringsfaser samt om den mobila expertis i form av modeller och annan kunskap som kan översättas in i projektet. Utifrån studiens teoretiska ramverk framstår projektet som ett assemblage (Deleuze & Guattari, 2013) som består av en mängd olika komponenter och kan därmed inte reduceras till en styrande princip.
Detta möjliggör också en mer finkornig maktanalys eftersom projektets cementering av maktrelationer tydligare kan förstås. Projektet framstår som en rationell och logisk konstruktion som reproducerar en kolonial diskurs där det omätbara, det irrationella och det okalkylerbara tystas.
Genom avhandlingen har jag utvecklat ett stort intresse för kritisk samhällsteori, ofta poststrukturalistiska teoribildningar som assemblage-tänkande, governmentality och diskursteori. Jag är även intresserad av feministisk och postkolonial teori.
Från mars 2021 till april 2022 arbetade jag i projektet "The politics of gender expertise in peacebuilding" under ledning av Elisabeth Olivius vid Umeå Universitet (The politics of gender expertise in peacebuilding (umu.se))
I projektet ansvarade jag för två delstudier. Den första delstudien fokuserade på hur feministiskt utvecklingsarbete påverkas av en ökande "projektifiering" av biståndsverksamhet. Den andra delstudien fokuserade på hur internationella organisationer producerar kunskap om ojämställdhet och kvinnors livsvillkor.
Undervisning
Jag har undervisat på följande kurser:
Statsvetenskap A, Politiskt deltagande (delkursansvarig)
Statsvetenskap B, Metod, analys och självständigt arbete (handledning och seminarier)
Statsvetenskap C, Uppsatskurs (handledning och seminarier)
Samhällsplanerarprogrammet, Samhällsvetenskaplig metod och uppsats, (handledning och seminarier)
Feministiska perspektiv på politik (seminarier om feministiska perspektiv på internationella relationer samt postkolonial kritik)
Internationell säkerhetspolitik (seminarier om internationell bistånds- och utvecklingspolitik)
Politiskt deltagande (distanskurs, kursansvarig)
Maktkritisk analys (kursansvarig)
Samverkan
Jag sitter i Karlstad Bokcafés styrelse som varje termin arrangerar föredrag om kultur, vetenskap och politik. Ett särskilt inslag i bokcaféts verksamhet är så kallade "filosofiska caféer" där forskare från KAU inbjuds att inleda diskussioner om aktuell forskning.
Biografi
Jag har en magisterexamen i statsvetenskap, bestående av studier i spanska och statsvetenskap från Karlstad universitet och har tidigare bland annat arbetat med biståndsutvärdering samt risk- och krisforskning.
Publikationer
- David Scott, Malin Rönnblom, 2022
- David Scott, 2021
- David Scott, 2021
- David Scott, 2021
- David Scott, 2021
- David Scott, Andreas Öjehag-Pettersson, 2019
- David Scott, 2019
- David Scott, 2018
- David Scott, 2017
- David Scott, 2017
- David Scott, Ann Enander, 2017
- David Scott, 2017
- David Scott, 2016
- David Scott, 2016
- David Scott, Carina Brandow, Jennifer Hobbins, Sofia Nilsson, Ann Enander, 2015
