Våra forskare
Birgitta Persdotter (BP) är lektor i socialt arbete vid Karlstads universitet och forsknings- och utvecklingsledare vid FoU Välfärd Värmland. BS disputerade i ämnet folkhälsovetenskap 2013 med en avhandling om barn som riskerar att fara illa. BP startade 2018 forskningsprojektet SAVE – Support and protection Against Violence – on Equal terms for all children. SAVE genomförs i samarbete med 13 kommuner, RSS, Socialstyrelsen och SKL och är den hittills största studien i Sverige om våldsärenden inom sociala barn- och ungdomsvården, utifrån ett jämställdhetsperspektiv. BP är vidare länets representant i SKL:s nätverk för utveckling av systematisk uppföljning samt barn- och unga nätverket, och har återkommande nationella uppdrag som forskare och sakkunnig. Här hittar du hennes forskarprofil.
Carolina Jernbro (CJ) arbetar som lektor på ämnet folkhälsovetenskap och ansvarar bland annat för kurserna Samverkan för barns bästa, Våld mot barn och Våld i nära relationer. CJ disputerade 2015 med avhandlingen ”Barnmisshandel ur barns och ungas perspektiv – omfattning, hälsa, avslöjande och stöd”. och har fortsatt forska om våld mot barn utifrån nationella studier som genomförs kontinuerligt på uppdrag av regeringen. CJ medverkar också i ett forskningsprojekt i ett utsatt område i Cape Town, Sydafrika, där syftet är att undersöka kvinnors och barns erfarenheter av våld samt att i samverkan med samhället identifiera interventioner för att möjliggöra skydd för kvinnor och barn i området. Här hittar du hennes forskarprofil.
Evelina Landstedt (EL) är lektor i socialt arbete och har sin bakgrund inom folkhälsovetenskap och sociologi. EL:s forskning har fokus på våld och trakasserier i skolmiljö och på internet, i synnerhet sexuella trakasserier. Maktfrågor och våldets betydelse för psykisk hälsa är centrala i detta arbete. EL planerar flera projekt inom följande områden: utsatthet för kränkningar och sexuella trakasserier i skolan, ungdomsmottagningars arbete med ungas utsatthet för sexuellt våld samt kritisk analys av vilken roll alkohol spelar för våld i nära relationer. EL samarbetar med forskare vid svenska lärosäten samt i Melbourne, Adelaide och Newcastle i Australien. Här hittar du hennes forskarprofil.
Helén Olsson (HO) är filosofie doktor i hälsovetenskap och lektor i socialt arbete, tidigare yrkesverksam socionom i över tjugo år. HO har under många år kombinerat undervisning med arbete inom FoU verksamhet där utbildningsbeställningar från kommun- och landsting har utvecklats och genomförts. Företrädesvis inom ramen för myndigheters arbete med våld i nära relationer inklusive barnafrid samt utbildningar gällande hedersrelaterat våld och förtryck. HO har haft flera regionala och nationella författar- och sakkunnighetsuppdrag. Bland annat ett regeringsuppdrag via Länsstyrelsen Dalarna där olika arbetsformer mot rasism och våldsbejakande extremism inventerades. Tillsammans med Örebro universitet är HO involverad i ett sexårigt forskningsprojekt där syftet är att utveckla en riskhanteringsmodell vid misstanke om partnervåld som kan användas gemensamt av polis och socialtjänst. Här hittar du hennes forskarprofil.
Kjerstin Almqvist (KA) är professor vid avdelningen för psykologi vid Karlstads universitet och forskningsledare vid Centrum för Klinisk Forskning i Landstinget i Värmland. KA:s forskning har huvudsakligen gällt barn som utsatts för våld och fara i olika situationer, deras reaktioner och insatser för dem. Hon var huvudansvarig för projektet ”Barn som bevittnat våld mot mamma” i Göteborg 1999–2004 och medansvarig för den nationella utvärderingen av stöd till barn som bevittnat våld mot mamma. Hon leder nu bland annat projekten ”Insatser för våldsutsatta barn” som prövar genomförbarheten av evidensbaserade metoder i hälso- och sjukvården samt socialtjänsten och "Utvärdering av gruppinsatser för våldsutsatta barn" där två svenska gruppinterventionerstuderas med ett särskilt fokus på barnens perspektiv. Kjerstin har medverkat i flera antologier och är en av författarna till boken ”Klinisk barnpsykologi, utveckling på avvägar. Här hittar du hennes forskarsprofil.
Maria Scheffer Lindgren (MSL) har en bakgrund som jurist och genusvetare, är filosofie doktor i Folkhälsovetenskap, arbetar som lektor i socialt arbete och forskar och utbildar inom området mäns våld mot kvinnor i nära relationer ur ett tvärvetenskapligt perspektiv. MSL har i sitt avhandlingsarbete studerat misshandlade kvinnors uppbrottsprocess, hälsokonsekvenser för utsatta kvinnor samt rättsliga aspekter på området. I samarbete med professor Monica Burman vid Umeå universitet studeras i ett pågående projekt hur samhället tar ansvar för samiska kvinnor som blivit utsatta för mäns våld i nära relationer. MSL har även medverkat i ett antal regeringsuppdrag på området. Här hittar du hennes forskarprofil.
Marie Karlsson-Tuula (MKT) är JD och professor vid Kau. Har en bakgrund som polischef och ställföreträdande chef för den före detta polismyndigheten i Mölndal under åren 1988 till och med 2003. Under tiden fullbordades tingsmeritering på Mölndals tingsrätt. Har även varit verksam som extra åklagare och adjungerad ledamot i Hovrätten för Västra Sverige, under åren 2008-2009. MKT har suttit i Vetenskapsrådets beredningsgrupp under 2017-2019. Är nu verksam som professor i civilrätt på avdelningen för juridik och är sedan 2018 gästprofessor i rättsvetenskap vid Örebro universitet. Blev i januari 2020 utsedd till good-will ambassadör för GAPF och arbetar med frågor om hedersrelaterat våld. MKT har arbetat med brottmål rörande frågor om hedersrelaterat våld såväl inom ramen för polisverksamheten som i tingsrätt som i hovrätten. Skriver för närvarande en bok om hedersvåld. Här hittar du hennes forskarprofil.
Manuel Almberg Missner (MAM) är adjunkt i genusvetenskap och har mer än tio års erfarenhet av såväl forskningsinriktat som praktiskt förändringsarbete. Som adjunkt föreläser MAM regelbundet om frågor kring våld kopplat till maskuliniteter och genus. Som processledare i Centrum för genusforsknings projekt Genusakademin möter MAM ofta Metoo-relaterade frågeställningar och problematiker i värmländska företag och organisationer. MAM har under många år arbetat med praktisk jämställdhetsintegrering vilket även innefattat det sjätte jämställdhetspolitiska målet om att mäns våld mot kvinnor ska upphöra. Utöver det har MAM arbetat med frågor kring hedersrelaterat våld och bl.a. varit moderator på en konferens om rättsväsendets hantering av hedersrelaterade brott.
Sandra Andersson (SA) är doktorand vid institutionen för sociala och psykologiska studier. SA har en bakgrund som socionom och genusvetare och har tretton års erfarenhet av socialt arbete med våldsutsatta kvinnor, ungdomar och barn inom kommunal och idéburen sektor. SA:s avhandling handlar om insatsen skyddat boende med särskilt fokus på socialtjänstens bedömningar och våldsutsatta kvinnors upplevelser av insatsen.
Wibke Straube (WS) är lektor i genusvetenskap vid Centrum för genusforskning vid Karlstads universitet. WS har läst på universiteten i Berlin och tog sin masterexamen i Gender and Media Studies vid Sussex University. WS disputerade år 2014 vid Linköpings universitet. Forskningsfokus ligger på bland annat transforskning och kulturvetenskap. WS undervisar och koordinerar Karlstads universitets deltagande i det internationella forskningsnätverket Gexcel - International Collegium for Advanced Transdisciplinary Gender Studies. WS ingår i flera forskningsprojekt, bland annat undersöks subjektiva, strukturella och systemiska våldsstrukturer. Här hittar du hens forskarprofil.