Tidigare forskningsprojekt inom engelsk lingvistik
Här hittar du information om tidigare forskningsprojekt inom engelska lingvistik.

- Användning av engelska som Lingua Franca (ELF) i digital interaction (Sebastian Malinowski). Avhandlingsprojekt 2016–2022.
ELF är användning av engelska som kommunikationsmedel bland talare med olika modersmål. Huvudsyftet med avhandlingsprojektet är att identifiera och beskriva språkbruk i EFL-kommunikation, med betoning på talad interaktion via internet (Skypeinspelningar) mellan talare med olika språkbakgrunder och engelska som andraspråk. Speciellt begreppsmässiga metaforer, kommunikationsstörningar, kulturella identiteter som resurser i ELF och code-switching uppmärksammas.
- Familjespråkpolicy (Tim Roberts). Avhandlingsprojekt 2017–2022.
I detta projekt undersöks samspelet mellan den praktiserade, upplevda och uttalade språkpolicyn i svensk-engelska tvåspråkiga familjer i Sverige och Storbritannien.
- MultiLingual Spaces: Flerspråkiga praktiker – en resurs i engelskundervisningen? (Erica Sandlund). Forskningsprojektet är ett samarbete mellan Lunds universitet och Karlstads universitet och finansieras av Vetenskapsrådet [dnr 2016-03469]. 2017–2021.
Projektets övergripande syfte är att utveckla en vetenskaplig grund för engelskundervisning i flerspråkiga klassrum. Mer specifikt syftar studien till att utifrån ett lärandeperspektiv undersöka hur lärare och elever på ett strategiskt sätt bäst kan använda sina språkliga repertoarer under engelsklektioner.
- From monologues to dialogues (Silvia Kunitz; Jessica Berggren (projektledare) Karina Pålsson Gröndahl, Anette Resare Jansson) Finansierat av Stockholm Stad. 2018-2021.
Projektet bygger på ett samarbete med undervisande lärare i engelska och moderna språk i svenska skolor och riktar in sig på utformningen av muntliga uppgifter. De deltagande lärarna arbetar i återkommande cykler av utformning, genomförande, och revidering av uppgifter. Konversationsanalys används som ett analytiskt verktyg för att undersöka elevernas interaktioner medan de genomför de olika versionerna av uppgifterna.
- Studies in workplace interaction and professional learning environments (Erica Sandlund, Helen Melander Bowden, Uppsala University, Department of Education)
Projektet finansierades av Uppsala University, Department of Education (2018-2019)
I projektet studeras interaktion i olika sammanhang i arbetslivet. Empiriska frågor i fokus är exempelvis kunskap och kompetens, organisationsförändring och lärande på arbetsplatsen.
- Holistisk språkbedömning i praktiken: Engelsklärares egna matriser för att bedöma den muntliga delen av det nationella provet i engelska" (Liliann Byman Frisén, Pia Sundqvist, Erica Sandlund).
Projektet har bedrivits inom CSL - Centrum för språk-och litteraturdidaktik vid Karlstads universitet. 2017–2019
Med utgångspunkt i verksamma lärares egna begripliggöranden av nationella bedömningsunderlag syftade projektet till att nå ny och ökad kunskap om 1) hur lärare i sin dagliga praktik konstruerat sina tolkningar av Skolverkets och provkonstruktörens instruktioner för bedömning, 2) hur lärares tolkningar liknade och/eller skiljde sig åt från varandra, 3) hur lärares tolkningar liknade och/eller skiljde sig åt från kursplanen och gällande kunskapskrav/betygskriterier, och 4) i i vilken grad likvärdigheten i bedömning påverkades av dessa bedömartolkningar.
- Likvärdighet i språkbedömning (Erica Sandlund, Pia Sundqvist).
Projektet har bedrivits inom Rose - Research on Subject-specific Education och CSL - Centrum för språk-och litteraturdidaktik vid Karlstads universitet. 2017–2018.
Projektet är ett kombinerat forsknings- och kompetensutvecklingsprojekt. Syftet är att stärka likvärdigheten i lärares bedömning av elevers kunskaper i svenska och engelska. Forskarna undersöker bland annat vilken betydelse sambedömning och bedömarträning kan ha för att utveckla samstämmigheten i lärares bedömning av elevers olika språkförmågor.
- Fram och tillbaka: Barns språkligt motiverade vistelser (Andrea Schalley). 2016-2018.
Projektet rör barn med australisk-taiwanesisk bakgrund som reser till Taiwan för korta perioder för att förbättra sina språkfärdigheter i värdlandets språk. I projektet undersöks de sociala och affektiva faktorerna relaterade till upplevelsen av vistelsen hos grundskolebarn. Projektet bedrivs i samarbete med forskare i Australien och Taiwan.
- Interactional competence: The full instructional cycle (Silvia Kunitz; Kevin Garcia Cruz, Sage Hill School; Katharina Kley, M. Rafael Salaberry and Meng Yeh, Rice University)
Projektet finansierades av CLIC - Center for Languages and Intercultural Communication (2015-2016)
Detta projekt hade två syften: (a) att exponera aktiva universitetslärare för den aktionsbaserade syn på språk som är typisk för konversationsanalys (CA); och (b) att utforska de aktiviteter och övningar inspirerade av konversationsanalys som samma universitetslärare utformade för att lära ut och testa interaktionskompetens inom andraspråksundervisningen.
- Developing and assessing interactional competence from the beginning level (Silvia Kunitz; Katharina Kley and Meng Yeh, Rice University)
Projektet finansierades av CLIC - Center for Languages and Intercultural Communication (2015-2016)
Detta projekt utformades som en interventionsstudie som gjorde det möjligt för oss att kontrollera effektiviteten i undervisning riktad mot interaktionskompetens (IC) i kinesiska klassrum. Våra resultat tyder på att gruppen som undervisades mot IC mer konsekvent kunde lyckas med de riktade interaktionsövningarna.
- Akademiskt skrivande på engelska som ett andra språk: konventionaliserade uttryck och interdisciplinär variation (Ying Wang) Finansierat av Vetenskapsrådet (dnr 437-2014-6696). 2014-2017.
Syftet med projektet var att klarlägga utsträckningen av konventionaliserade uttryck i den akademiska diskursen, samt att undersöka huruvida användandet (vad gäller form och funktion) skiljer sig mellan discipliner och mellan författare med olika språkbakgrund (modersmåls- eller andraspråksanvändare).
- Att överbrygga glappet mellan skolengelska och fritidsengelska (Pia Sundqvist)
Finansierat av Vetenskapsrådet (dnr 2013-785). 2014–2017. Syftet med projektet var att identifiera och teoretiskt analysera ”goda exempel” där grundskolelevers erfarenheter av engelska utanför skolan tas tillvara i klassrumsundervisning. Projektets mål var att bidra till att lägga grunden för en pedagogisk praktik där elevers möten med fritidsengelska används som en resurs i ett måluppfyllt lärande.
- Testa tal, tala under test (Erica Sandlund, Pia Sundqvist).
Projektet finansierades av Vetenskapsrådet (dnr 2012-4129) 2013–2016.
Syftet med projektet var att generera en övergripande beskrivning och analys av hur muntliga tester introduceras, genomförs och bedöms. Fokus låg på den muntliga delen av det nationella provet i årskurs 9. Inom projektet arrangerades workshopar med språklärare, där autentiska data användes för att höja lärares medvetenhet om testdeltagande, genomförande, administration och bedömning. Projektet presenteras i kommande två monografier om muntlig färdighet.
- Att använda ontologier för åtkomst till pragmatiska fenomen i talade korpusar (Andrea Schalley) 2012–2017
I detta projekt undersöks hur pragmatiska fenomen i talade korpusar (texter) och hur ontologier (läran om det som är, det varande) kan stödja interoperabiliteten mellan talade korpusar (texter) och identifieringen av möjliga berörda pragmatiska fenomen(t ex finalt or i yttrande, eller specifika fall av skratt).
- Vokabulär och extramural engelska med fokus på datorspelande (åk 9) (Pia Sundqvist). Projektet bedrivs inom CSL - Centrum för språk-och litteraturdidaktik vid Karlstads universitet. 2011–2017
Studiens övergripande syfte är att fördjupa kunskapen om samband mellan vokabulär (receptiv samt produktiv) och användningen av extramural engelska, med fokus på datorspelande (typ av spel samt frekvens av spelande).
- Informellt lärande av engelska bland yngre barn (F–6) (Pia Sundqvist, Liss Kerstin Sylvén, Göteborgs universitet)
Finansierades av Stiftelsen Erik Wellanders Fond och SL - Centrum för språk-och litteraturdidaktik vid Karlstads universitet. 2011-2012
Projektet syftade till att nå ny kunskap om användningen av extramural engelska bland yngre barn, från förskoleklass till årskurs 6.
- Samband mellan extramural engelska och skolresultat i engelska samt motivation bland elever i årskurs 4-6 (Pia Sundqvist). 2010
Projektet syftade till att kartlägga samband mellan extramural engelska och skolresultat i engelska bland barn på mellanstadiet.
- Språkcaféet som social mötesplats och arena för språkträning (Silvia Kunitz; Ali Reza Majlesi, Stockholm University; Gunilla Jansson, Stockholm University) Finansierat av Vetenskapsrådet. 2018-2021,
Projektet fokuserar på språkcaféer som sociala arenor där nyanlända kan utveckla sociala relationer med medlemmar av lokalsamhället och öva på svenska. Genom att studera sådana caféer är det möjligt att utforska den endogena organisationen av språkinlärning och/eller språkträning där den framträder i interaktion mellan caféets organisatörer och besökare, inom de specifika materiella och sociala ekologier som präglar dagens flerspråkiga Sverige.
- JämVäxt (Erica Sandlund, Lena Gonäs, Gerd Lindgren, med flera.)
Projektet finansierades av KaU, EU Regional Development Fund och Region Varmland [id 147243] 2008-2011.
JämVäxt var ett tvärvetenskapligt projekt med fokus på jämställdhet och hållbar utveckling i regionen. Ett av delprojekten studerade medarbetasamtal i organisationer med fokus på institutionella normer samt balans mellan arbetsliv och övrigt liv.
