Engelska
- ett globalt perspektiv på engelskan i världen
Engelska
- studera på campus eller distans, heltid eller deltid
Välkommen att studera engelska på Karlstads universitet. Här finns erfarna lärare från fyra kontinenter som förmedlar ett globalt perspektiv på engelskan i världen.
Att studera engelska handlar om att skaffa sig den kunskap och de verktyg man behöver för att kunna interagera med omvärlden och för att lägga grunden för eget fortsatt lärande efter avslutade studier. Studier i engelska ökar möjligheter till internationella kontakter och olika yrkesområden. Språk- och kulturkunskaper, samt förmågan att kunna analysera språk och kultur, är allt viktigare kompetenser i den ökade internationaliseringen.
Engelska som universitetsämne handlar till stor del om studier av språket och dess bruk. Men det handlar också i hög grad om studier av engelskspråkiga kulturer och dess kulturyttringar, exempelvis litteratur, film och massmedia. Grundutbildningen i engelska står på tre ben: språkfärdighet, lingvistik och litteratur- och kulturstudier. Genom utbytesprogram finns det också möjligheter att studera utomlands.
Forskning
I ämnet engelska vid Karlstads universitet forskar vi i huvudsak inom två fält: engelsk litteratur och engelsk lingvistik. I engelsk litteratur pågår projekt som rör olika aspekter av afrikanska och amerikanska texter. Inom engelsk lingvistik pågår projekt i engelsk syntax, semantik och pragmatik, andraspråksinlärning, språkundervisning, samtalsanalys och två- och flerspråkighet.
Nuvarande doktorander i engelska skriver avhandlingar om svarta brittiska poeters dikter, bedömning av muntlig färdighet i engelska, Bildungsromanen i amerikansk minoritetslitteratur, språkintern variabilitet av rörelsekodning samt samt brittiska folktroväsen i modern engelskspråkig fantasy-litteratur.
Flera av lärarna är involverade i olika forskningsprojekt och medverkar i olika forskningsgrupper och -miljöer. Centrum för språk- och litteraturdidaktik (CSL) samlar de lärare och forskare som är inriktade mot didaktik, och flera lärare verkar inom den Kulturvetenskapliga forskargruppen (KuFo).
- Engelsk lingvistik
- Engelsk litteratur
- Centrum för språk- och litteraturdidaktik (CSL)
- Kulturvetenskapliga forskargruppen (KuFo)
Konferenser
- Humanistdagarna 2023. 5-6 oktober, 2023
- Specfic 2021: Time and History 1-3 december, 2021
- The Uses of Aesthetics. 12-14 september, 2019
- ASLA 2018 – Biennial Symposium of the Swedish Association of Applied Linguistics, 12-13 april, 2018
- OFTI 35 – Områdesgruppen för forskning om tal och interaktion, 21–22 september 2017
- Erotema – A Conference on Rhetoric and Literature, 14–16 september 2017
- “Gothic and Uncanny Explorations”, 2014
- “Currents and Counter-Currents. The 23rd biannual conference for the Nordic Association for American Studies”, 2013
- “Space, Haunting, Discourse”, 2006
- “Memory, Haunting, Discourse/Discourse, Haunting, Memory”, 2004
- SWESSE – National Forum for English Studiesof the Swedish Society for the Study of English, 1999