En mer hållbar social mötesplats
Hur skapas ett verktyg för sammanfogningsmetoder hos en stor möbelproducent? Genom att ta hänsyn till företagets tillverknings- och monteringsprocess har ett användarvänligt program utformats för att guida konstruktörer genom produktutvecklingsprocessen. På ett effektivt sätt jämförs koncept mot varandra och presenterar den bästa lösningen som medför att en monteringsvänlig produkt produceras.

I mitt examensarbete har jag samarbetat med Vestre, ett företag som tillverkar hållbara stadsmöbler för sociala mötesplatser. Uppdragsgivaren har efterfrågat ett konstruktionsverktyg som på ett systematiskt arbetssätt kan välja mellan olika koncept av sammanfogningsmetoder från ett DFA-perspektiv.
Vad är DFA och varför används det?
DFA, Design for Assembly, kan översättas till konstruktion för montering på svenska. Det är en metod som används för att utforma produkter för enkel montering. Om en produkt är enkel att montera, tar det förmodligen också kort tid, vilket i sin tur leder till minskade monteringskostnader. Metoden bygger på att kunna integrera eller exkludera detaljer i produkter på ett effektivt sätt som minskar utnyttjandet av resurser och reducerar tillverkningskostnaderna för produkten.
Detta arbete inkluderar även två andra metoder för att kunna utvärdera produkter för effektiv montering. DFMA- Design for Manufacturing and Assembly och DFM- Design for Manufacturing. I framtaget verktyg definierats DFMA som delsammanställning för svetsning, medan DFM liknas med detaljtillverkning.
Arbetet har resulterat i ett förslag av ett användarvänligt DFA-verktyg skapat i Microsoft Excel och är specifikt framtaget till uppdragsgivaren. Verktyget skall användas som en stöttning för konstruktörer vid ny- eller omkonstruktion av produkter. Sammanfattningsvis kan man säga att utvärderingen sker på produkt-, delsammanställnings- och detaljnivå. Varje koncept av en produkt utvärderas mot varandra där viktningskriterierna och viktningspoängen är framtagna i samarbete med företaget och är vid examensarbetets slutskede inte utvärderade för att kunna säkerhetsställa en korrekt jämförelse.
För att skapa ett så användarvänligt program som möjligt ligger programmering bakom det som visas. Programmeringen består av matematiska formler och logiska uttryck som styr gränssnittet för användaren. Detta innebär att konstruktören aldrig behöver hålla koll på inom vilka gränser ett kriterium ligger. Användaren fyller därmed enkelt i den aktuella siffran eller det aktuella alternativet i kolumnen för värden och en motsvarande siffra genereras i poängkolumnen. För varje analys beräknas också en totalsumma.
• Den bästa lösningen bedöms med (1) poäng
• Den näst bästa lösningen bedöms med (3) poäng
• Den tredje bästa lösningen bedöms med (6) poäng
• Den sämsta lösningen bedöms med (9) poäng
Genom hela utvärderingen så används samma poängskala. Resultatet består av en poäng för
respektive utvärdering, en procent för förbättringspotential, och ett jämförelseindex indikerar
till vilken av dessa lösningar som är den bästa.
En kort beskrivning av hur verktyget fungerar:
Knappar har skapats som förflyttar användaren till rätt utvärdering i programmet.
Steg 1. Fyll i BOM från monteringsritning och genomför DFA-utvärdering i kolumn värden.
Varje värde som fylls i genererar ett poäng som summeras och ger ut en procentsats.
Klicka vidare på Knappen DFMA.
Steg 2. Fyll i Delsamanställning (BOM) från svetssammanställning och genomför DFMA-utvärderingen genom att fylla i kolumnen för värden. En poäng genereras och en DFMA%
sammanställs för samtliga DFMA-utvärderingar.
Klicka vidare på Knappen DFM.
Steg 3. Samtliga plåtar från DFMA-utvärderingen, utvärderas nu i DFM. Fyll i kolumnen
värden och en poäng genereras.
Klicka vidare på knappen RESULTAT.
Steg 4. Ett samlat resultat för utvärderat koncept presenteras, med hänsyn till DFA, DFM och
DFMA.
Genomför samtliga steg för de koncept som skall jämföras. Under fliken utvärdering
presenteras en jämförelse mellan utvärderade koncept och det bästa konceptet väljs som
konstruktionslösning för utvärderad produkt.
Här kan du se slutresultatet av verktyget:
I filmen jämförs två olika lösningar av sammanfogningsmetoder för en fiktiv produkt.
