Forskning kring förpackningar ska stötta bransch och konsument att minska matsvinnet
Till 2030 ska det globala matsvinnet i hela livsmedelskedjan halveras. Forskare vid CTF arbetar med att utveckla och sprida ny kunskap som kan stötta producenter, tjänsteleverantörer och konsumenter i detta arbete.
Fredrik Wikström och Helén Williams bedriver sedan många år tillbaka forskning om miljö- och hållbarhetsfrågor och förpackningens roll för minskat matsvinn. De samverkar med olika aktörer för att utveckla och sprida ny kunskap kring förpackningars roll för minskat matsvinn.
2019 fick forskarna finansiellt stöd genom Lidl Future Initiatives ”Plastutmaningen” för hållbarhetsprojektet ”Transformativ förpackningsdesign för hållbar utveckling – framtagande av en guide kring förpackningsdesign med syfte att minska den totala miljöbelastningen”. Projektet syftar till att utveckla och sprida ny kunskap kring livsmedelsförpackningar hos förpackningsutvecklare och konsumenter.
– Minskat matsvinn är nödvändigt för att vi ska klara målen i Agenda 2030, säger Helén Williams, docent i miljö- och energisystem som driver projektet tillsammans med kollegan Fredrik Wikström. Att utforma eller välja en förpackningslösning som tar hänsyn till materialets och produktens miljöpåverkan genom hela livscykeln är en komplex uppgift som innefattar många olika faktorer. Vårt mål är att göra denna process så enkel som möjlig med hjälp av vår förpackningsguide, en slags handbok baserat på vår forskning.
Forskarna har samverkat med olika aktörer. En av dessa är yrkeshögskolan Brobygrafiska.
– Sistaårsstudenter på Förpackningsdesignutbildningen har utvärderat förpackningsguiden för att se hur den fungerar i händerna på en designer/förpackningsdesigner, samt vilka slutsatser de kan ta med hjälp av guiden, säger Sara Larsson, Head of Graphic Design på Brobygrafiska. Jag och min kollega Marie Falk har också studerat hur studenterna tolkar guiden samt själva utvärderat guiden utifrån hur den skulle kunna vara möjlig att tillämpa i branschen utifrån de arbetsprocesser och den tid som finns i den del av förpackningsprocessen där dessa beslut tas.
Sara Larsson tycker att samarbetet mellan CTF och Brobygrafiska är ett bra exempel på hur samverkan mellan forskning och yrkesutbildning kan bidra till att sprida viktig kunskap från forskning rakt ut i den bransch det berör.
– Helen och Fredriks forskning har under lång tid satt en tydlig prägel på undervisningen kring hållbarhet på Förpackningsdesignutbildningen, säger Sara Larsson. Samverkan med forskare är en viktig del av Brobygrafiskas ambition om att dels bidra till att yrkesskickliga studenter kommer ut i branschen, men också se till att branschens är i ständig utveckling genom att ny kunskap tillförs genom studenterna.