Välkommen Siri Jakobsson Störe, ny forskare vid CTF
2024-10-23Vi är glada över att välkomna Siri Jakobsson Störe till CTF. Hennes forskningsintressen ligger främst inom klinisk psykologi, hälsopsykologi och utvecklingspsykologi, vilket knyter an till hennes bakgrund som psykolog.
Siri, berätta om din bakgrund!
– Jag tog min psykologexamen i Oslo innan jag flyttade till Karlstad i 2013 och började arbeta inom barn-och ungdomspsykiatrin. Under mina sju år på BUP specialiserade jag mig inom klinisk psykologi. Därefter blev jag doktorand i psykologi vid Karlstads universitet, och det var då jag för första gången kom i kontakt med CTF, eftersom Erik Wästlund ingick i min forskargrupp. I januari i år disputerade jag med en avhandling om sömnrobotar. För närvarande är jag både postdoktor i psykologi vid Örebro universitet, där jag utvecklar och forskar på en digital psykologisk behandling för personer med funktionella mag-tarmbesvär och ångest/depression, samt lektor i psykologi vid Karlstads universitet där jag undervisar i kurser om psykoterapi och utvecklingspsykologi på Psykologprogrammet och bedriver forskning vid CTF.
Från sömnrobotar till resvanor och sms-coaching
I sin doktorsavhandling undersökte Siri effekterna av sömnroboten Somnox som ett möjligt hjälpmedel för vuxna med insomni. Avhandlingen fokuserade på behandlingens genomförbarhet och effekter på sömn, ångest och depression. Roboten upplevdes som säker och uppskattades av många, men studierna visade blandade resultat i att lindra deltagarnas sömnlöshet. Detta är i linje med tidigare forskning på andra robotar bland äldre vuxna, vilket också framgår i en översiktsstudie i avhandlingen. Siri betonar att ytterligare forskning behövs för att avgöra robotars verkliga potential som behandling vid sömnsvårigheter.
Vid CTF är Siri involverad i två projekt. I det ena studerar hon hur livshändelser påverkar det vardagliga resandet bland vuxna och äldre vuxna, tillsammans med Lars E. Olsson, Margareta Friman och Markus Fellesson. I det andra projektet utvärderar hon sms-coaching som tillägg till ett befintligt livsstilsförändringsprogram vid en digital vårdcentral i Värmland, i samarbete med Charlotte Bäccman och Erik Wästlund.
Vad hoppas du uppnå med din forskning?
– Genom min forskning vid CTF vill jag försöka identifiera nyckelfaktorer som har påverkat äldre generationers resvanor genom livet. Jag hoppas kunna belysa både återkommande mönster och nya realiteter i deras liv, vilket kan vara viktigt för att förutsäga framtida transportanvändning, förbättra planering och anpassning av transportlösningar, samt skapa mer energieffektiva samhällen. Genom mitt andra projekt vill jag undersöka hur sms-coaching kan stödja livsstilsförändringar och skapa hållbara beteendeförändringar inom digital vård. Jag hoppas att denna forskning kan leda till mer personligt anpassade och effektiva insatser som stärker individers hälsa och välbefinnande över tid. På sikt hoppas jag att båda projekten kan bidra till ett mer hållbart och inkluderande samhälle, samt leda till konkreta insatser som gör skillnad i människors vardag.