Tjänstesatsning ska förnya och stärka svensk industri
2015-03-16Nytt forsknings- och innovationsprojekt ska hjälpa tillverkningsföretag att stärka sin konkurrenskraft och få ökad lönsamhet genom att gå från varu- till tjänsteproduktion. Satsningen som går under namnet ATIT leds av Swerea IVF i samarbete med CTF, Centrum för tjänsteforskning vid Karlstads universitet, samt Linköpings universitet.
Att integrera varor och tjänster och inrikta företags affärsmodeller på funktion snarare än fysiska produkter har blivit en trend bland många globala svenska företag. För mindre företag med begränsade resurser kan en liknande omställning vara en stor utmaning. Inom forsknings- och innovationsprojektet ATIT, Avancerade tjänster i tillverkningsindustri, ska forskarna utveckla ett tjänstelyft för svensk industri där svenska tillverkningsföretag kan öka sin konkurrenskraft och intäkter genom att erbjuda tjänster. Målet är att på sikt kunna skapa en skalbar modell som kan användas för tjänstefiering i små och medelstora tillverkande företag på bred front.
- Vi ska utveckla en modell och arbetssätt för utveckling och leverans av kundanpassade och industriella tjänster. Arbetet kommer att genomföras tillsammans med ett antal mindre värmländska pilotföretag och i samarbete med Almi företagspartner i Karlstad. Vi kommer testa det nya arbetssättet i pilotföretagens verksamheter och hjälpa dem att skapa de förutsättningar som krävs för att kunna leverera helhetserbjudanden, säger forskaren Lars Witell som tillsammans med kollegan Nina Löfberg representerar CTF i projektet.
Den 4 mars arrangerades ett seminarium hos Almi företagspartner där forskarna presenterade projektet, vilka möjligheter ett tjänstelyft innebär samt hur svensk industri kan öka sin konkurrenskraft och lönsamhet genom tjänster. Intresserade företag fick ansöka om att delta i projektet.
- Vi är glada att vi tillsammans med Almi får möjlighet att erbjuda ett antal mindre värmländska företag att delta i denna satsning. Nästa steg är nu erbjuda ett antal intresserade företag att arbeta tillsammans med oss för att se om tjänster kan skapa nya intäkter i deras verksamhet, säger Lars Witell.
Projektet finansieras av Vinnova, Energimyndigheten och Formas och ingår i det strategiska innovationsprogrammet Produktion2030 vars mål är att skapa en nationell bas av forskning, innovation och utbildning för konkurrenskraftig svensk produktion 2030.