Samots bidrag till Färdplanens vision och mål
2014-06-19Hösten 2013 publicerades rapporten Färdplan för kollektivtrafikens roll i en hållbar samhällsutveckling. Den identifierar 15 viktiga insatsområden och vilka åtgärder som krävs för att kollektivtrafikens marknadsandel ska fördubblas till 2030. En ny broschyr från Samot visar hur forskargruppen kan bidra till Färdplanens vision och mål genom forskning och samverkan med olika aktörer i branschen.
Varje år genomför Samot flera samverkansaktiviteter, bland annat Partnerdagarna då forskare och partnerföretag i branschen samlas för att diskutera gemensamma frågeställningar. Temat för Partnerdagarna 2014 var vad Samot kan leverera till Färdplanen.
Vårt stöd till Färdplanens vision och mål
- Under de år som Samot har funnits har vi samlat på oss väldigt mycket forskningskunskap och praktisk kunskap som är relevant för flera av Färdplanens insatsområden. När branschen nu gör en sådan här kraftsamling och uppmanar till en bred diskussion kring kollektivtrafikens roll i ett hållbart samhälle tycker vi att det är självklart att delta i arbetet för att nå visionens mål, säger föreståndare Margareta Friman, professor i psykologi.
I broschyren behandlas fyra av Färdplanens insatsområden som anknyter till den forskning som bedrivs på Samot. Intill varje artikel finns också en sammanfattning av de gruppdiskussioner som Partnerdagarnas deltagare hade kring konkreta åtgärder och goda exempel inom respektive område.
Vår forskning kan vi bidra till en hållbar och bättre vardag
Sedan Samot etablerades 2006 har forskningen varit inriktad på service och marknadsorientering i kollektivtrafiken. Idag märks det tydligt att intresset för dessa frågor har ökat i branschen och att forskningen har gett flera avtryck i praktiken. Under de närmaste åren är Samots målsättning att satsa ännu mer på implementering av relevanta forskningsresultat. Fokus ska ligga på det sömlösa resandet, som möjliggör en hög tillgänglighet till vardagliga aktiviteter och bidrar till en långsiktig hållbar utveckling av städer och regioner, - Vår vision är anpassad efter färdplanens vision och på basis av vår forskning kan vi höja det sömlösa resandet till att handla om det sömlösa livet, hur man kan integrerakollektivtrafiken i vardagslivet så att den förhöjer människors välmående. För att nå visionen har vi en mission där vi lyfterfram betydelsen av samverkan, att branschen utvecklas tillsammans, säger Margareta Friman.
Samot ska också titta närmare på hur kollektivtrafiken kan bli en del av samhällsplaneringen genom samverkan mellan nya aktörer och på olika former av nätverk där kommersiella intressen förenas med publik styrning.
- Vi hoppas att vårt arbete ska leda till en ökad medvetenhet om kollektivtrafikens betydelse för samhället och bidra till att färdplanens mål uppnås, avslutar Margareta Friman.
Broschyren kommer inom kort att publiceras på samot.kau.se.