Samhällsnytta vid Karlstads universitet går i bräschen med kunskap inom stora samhällsutmaningar
2023-11-15Inom Samhällsnytta omvandlas tjänsteforskning till praktisk verksamhet. Idén är att hjälpa regeringen och svenska myndigheter att ta sig an stora samhällsutmaningar.
Samhällsnytta AB bildades 2021 och har utvecklats till en nationell mötesplats för aktörer på olika nivåer i samhällsbygget.
- Vad som en gång bara var en idé har blivit verklighet, säger Johan Quist, vd vid Samhällsnytta, forskare samt vice föreståndare vid Centrum för tjänsteforskning (CTF). Myndigheter och statliga utredningar söker sig till oss för att tillsammans ta sig an det moderna samhällets alltmer komplexa samhällsutmaningar. Vi hjälper till med nya perspektiv, arbetssätt, kunskap och lösningar. Och med vi menar jag forskare vid CTF och kompetenser från andra samverkansaktörer.
Verksamheten drivs i samarbete med Experio Lab. Matilda Legeby är senior policy designer och resonerar kring hur det är möjligt att Samhällsnytta saknar anställda.
- Organiseringen av Samhällsnytta kan sägas vara en innovation i sig självt. Resurs- och kompetensförsörjningen har ordnats genom samarbetsavtal med exempelvis Karlstads universitet och Region Värmland. På så vis går det att kombinera resurser från skilda verksamheter efter vad som krävs för att ta sig an en viss samhällsutmaning.
Matilda Legeby leder just nu uppdraget ”Nu börjar vi med barnen”.
- Vad vi gör är att utprova en arena för lärande och policyutveckling i samarbete med den nationella samordnaren för Agenda 2030. Genom att involvera medborgare och medarbetare ska vi finna en ny infrastruktur för dialog och utveckling mellan staten, regionerna och kommunerna.
Kajsa Westling är senior policy designer vid Experio Lab och tipsar om en rapport om systemdesign och öppen policy som skrivits inom ramen för Nära vård och arbetet med Hälsolabb.
- Rapporten beskriver den modell i tre steg som Samhällsnytta arbetar efter. Det handlar om forskningsresultat som förfinats i samarbete med de statliga utredningar vi anlitats av. Det är ett arbetssätt som egentligen handlar mycket om sunt förnuft, att testa, förfina och låta reformerna möta verkligheten innan de rullas ut.
På Samhällsnyttas hemsida finns fler rapporter att ta del av och den senaste är ett betänkande från ”Utredningen Barn och unga i Samhällets vård”.
– Till den finns en bilaga som fokuserar på barns och ungas erfarenheter av att ha blivit placerade och vad som fattas i termer av styrning, arbetssätt och förutsättningar när professionerna ska skapa värde utefter barnens behov, berättar Kajsa Westling.
Under de två första verksamhetsåren har sex statliga utredningar tagit hjälp av Samhällsnytta och inför 2024 finns nya intressanta projekt.
- Många av projekten fortsätter förstås och dialoger om framtida samarbeten pågår. Sedan hoppas jag på Vinnovas utlysning Impact Innovation där vi deltar som en av flera parter inom SustainGov. Med en så massiv satsning skulle offentlig sektor kunna bli den kraftfulla möjliggörare för hälsa, välmående och hållbarhet som den borde vara.