Quiet quitting - ett dolt symptom på digital arbetsstress
2025-05-20Begreppet Quiet quitting har blivit ett hett samtalsämne i arbetslivet. Enligt en ny studie handlar det inte bara om lata medarbetare eller krävande unga. Alexandre Sukhov, nybliven docent i företagsekonomi vid Handelshögskolan och forskare vid Centrum för tjänsteforskning (CTF), är en av studiens författare.
Quiet quitting innebär att anställda slutar engagera sig mer än nödvändigt - de gör sitt jobb men inget utöver det. Studien ”Exploring the role of information systems-induced depletion, boreout syndrome, social media use on quiet quitting among digital cohorts” visar att detta ofta är en reaktion på socio-teknisk stress i dagens digitaliserade arbetsmiljöer.
Studien visar att två faktorer sticker ut:
- Boreout - en typ av uttråkning och meningslöshet i arbetet
- IS-induced depletion - mental utmattning från IT-system och ständig digital närvaro
Alexandre Sukhov, varför är den här forskningen viktig?
– Quiet quitting har hög relevans för arbetsgivare och berör en bred skara av organisationer som genomgår digitalisering. Quiet quitting definieras som en inställning där medarbetare medvetet begränsar sitt arbete för att bemöta det minimala kravet för att behålla sin position, samt prioriterar sitt egna välmående istället för att bemöta organisationens målsättningar. Vår forskning visar att Quiet quitting kan orsakas av digitalisering då medarbetare utsätts för nya typer av stress i form av anpassning till nya informationssystem tillsammans med en känsla av meningslöshet, brist på utvecklingsmöjligheter och undernyttjande av deras befintliga kompetens.
– Forskningen är viktig för att vi belyser utmaningar med digitalisering, som oftast beskrivs som vägen till ökad effektivitet och produktivitet. För chefer i teknikintensiva miljöer är detta en viktig påminnelse: effektivisering med teknik måste balanseras med förståelse för människors psykiska arbetsmiljö.
Vilka anser du vara de viktigaste fynden i er forskning?
– Till skillnad från tidigare forskning inom detta område ser vi att digitala immigranter – de som inte vuxit upp med tekniken (födda innan 1985) - är mer sårbara än de unga digitala infödda. Samt att det är konfigurationer/samspel av sociala och tekniska utmaningar som leder till Quiet quitting. Studien visar att ständig användning av digitala verktyg tillsammans med en understimulerad roll och brist på utvecklingsmöjligheter kan bidra till att anställda tappar drivkraft och helt enkelt lutar sig tillbaka.
Er forskning tangerar ämnena företagsekonomi, informatik och arbetsvetenskap - utveckla hur kopplingen ser ut
– I studien så kombinerar vi olika perspektiv och hamnar i skärningspunkter mellan dessa ämnen. Vi undersöker effekter av digitalisering och tillämpning av informationssystem - som berör informatik. Vi skapar förståelse för hur människor beter sig i arbete - som är relevant för arbetsvetenskap. Och vi tar ett företagsekonomiskt perspektiv då vi studerar samspelet mellan socio-tekniska faktorer för att förbättra företags hushållande med begränsade resurser.
På vilket sätt stärker den här forskningen Handelshögskolan vid Karlstads universitet?
– Vi bidrar med kunskap kring de centrala ämnena inom Handelshögskolan och studerar ett fenomen med hög samhällsrelevans. Då detta var ett internationellt projekt mellan forskare från Turkiet, Oman, USA och Sverige så utökar vi även vår internationella synlighet. Då mitt huvudsakliga bidrag var inom dataanalys så visar det även på värdet av våra specialiteter och forskningskompetenser.
Medförfattare till studien
Dr. Abubakar, A. M. - Central Connecticut State University, CT, USA
Dr. Turunç, Ö. – Antalya Bilim University, Antalya, Türkiye
Dr. Soliman, M - Sultan Qaboos University, Muscat, Oman



