Margareta Friman tog emot prestigefyllt Volvopris i Göteborg
2015-04-09Under en prisceremoni på Chalmers i Göteborg den 1 april tog professor Margareta Friman emot det prestigefyllda Håkan Frisinger-stipendiet. Hon fick också dagen till ära bjuda in ett antal föreläsare som bland annat pratade om forskningens betydelse för kollektivtrafikens utveckling.
Stipendiet, som är på 250 000 kronor, delas årligen ut av Håkan Frisingers stiftelse för transportmedelsforskning till en forskare vid ett svenskt universitet eller högskola.
Att 2014 års stipendium tilldelades Margareta Friman, professor i psykologi och föreståndare för Samot vid Karlstads universitet, motiverar juryn med att hon ”i sin forskning har kombinerat beteendevetenskap med transportforskning och på så sätt ökat förståelsen för vad som påverkar människors beslut och färdmedelsval.”
Vanligtvis överlämnas priset personligen av Håkan Frisinger, men just den här dagen låg han nedbäddad i influensa. Istället blev det Anders Brännström, stiftelsens ordförande, som fick överräcka diplomet till Margareta Friman inför en applåderande publik i Palmstedtsalen på Chalmers.
Prisutdelningen ägde rum i direkt anslutning till ett seminarium som inleddes med att den stolta mottagaren presenterade sin forskning om sambandet mellan människors resande och deras tillfredsställelse med livet.
- Arbetsresor har betydelse för hur vi upplever livet i stort. En låg kvalitet på resan kan spilla över på hur vi upplever saker när vi kommer fram. Det visar på hur viktigt det är med åtgärder som gör att arbetspendlingen upplevs positivt, berättade Margareta Friman.
Seminariets övriga talare var specialinbjudna av stipendiemottagaren. Tommy Gärling, gästprofessor vid Samot, pratade om vad som kan förändra hushållens resvanor med bil, medan CTFs grundare professor Bo Edvardsson diskuterade värdeskapande tjänster. Den sista föreläsaren var Västra Götalandsregionens kollektivtrafikdirektör Ulrika Bokeberg som tog upp forskningens betydelse för kollektivtrafikens utveckling.
- Forskningen är jätteviktig för att vi som jobbar med kollektivtrafiken ska få kunskap om hur vi kan bli smartare när det gäller att skapa hållbara resekedjor och hitta kostnadseffektiva sätt att vinna nya resenärer. Om vi kan ge våra politiker bra underlag vågar de fatta modiga beslut.
Fakta Håkan Frisinger
Håkan Frisingers stiftelse för transportmedelsforskning grundades 1999 och delar årligen ut ett stipendium för framstående insatser inom området urbana transportlösningar. Kandidaterna nomineras av universitet och högskolor i Sverige.