Johan Quist docent i företagsekonomi
2018-05-30Johan Quist har utsetts till docent i företagsekonomi på Handelshögskolan vid Karlstads universitet. Hans forskningsintresse kretsar kring hur den offentliga sektorn kan bli bättre, mer relevant och ändamålsenlig.
Johan Quist forskar inom offentlig sektor med fokus på tjänstelogik. Han studerar omställningen från en produktionsinriktad verksamhet byggd på fabrikens logik till en tjänstelogiskt utformad verksamhet där medborgarnas behov sätts i fokus.
- Som kunder, patienter eller medborgare upplever vi mängder av olika möten med organisationer och institutioner. Ett läkarbesök, begäran om föräldrapenning via nätet, ett telefonsamtal till ett callcenter när du behöver åberopa din bilförsäkring eller ett köp av en ny soffa. Vi upplever dessa möten som flöden med oss själva som central referenspunkt. Genom min forskning har jag betonat att det finns en poäng med att vandra i kundens skor då och då. Det hjälper organisationer att se brister och glapp, säger Johan Quist.
Metod för minskad onödig efterfrågan inom myndigheter
Under flera års tid har Johan Quist, tillsammans med kollegan Martin Fransson, studerat onödig efterfrågan hos landets myndigheter. Forskningen har bland annat resulterat i en metod som används inom Ekonomistyrningsverkets programutbildning för myndigheter som vill lära sig mer om onödig efterfrågan.
- Att studera onödig efterfrågan är ett sätt att få medborgarens bild av hur mötet med verksamheten ser ut. Det kan innebära att problem som döljs av organisationens funktionella indelningen upptäcks. Om vi till exempel styr ett callcenter som en egen resultatenhet kan problem orsakade av en annan del i organisationen betraktas enbart som arbete att utföra. Istället borde vi försöka designa bort själva grundproblemet.
Effektivare folkbokföring och ökad tillit
Just nu arbetar Johan Quist i ett projekt med Skatteverket. Tillsammans med Martin Fransson stödjer han myndigheten i arbetet med att förändra och effektivisera arbetet inom folkbokföringen. Ett viktigt syfte med projektet är att bidra med mer kunskap om hur offentlig sektor kan utvecklas med hjälp av tjänstelogik.
Ett annat aktuellt forskningsprojekt går under namnet ”Tillitslabbet” och bedrivs inom Försäkringskassan. Där studerar forskarduon Quist och Fransson vad som krävs för en återprofessionalisering inom offentlig sektor. Under många år har yrkesgrupper som lärare, socialarbetare och handläggare inom olika sektorer fått ett alltmer begränsat handlingsutrymme. Orsaken är bland annat att på grund av exempelvis föreskrivna arbetssätt och administrativa bördor för mer sig en ökande mängd granskningar. Med hjälp av Tillitslabbet får forskarna och Försäkringskassan svar på frågan om vad som händer när handlingsutrymmet ökar igen. Projektet ligger i linje med den tillitsreform som regeringen sjösatt just med syftet att låta medarbetare få ett större handlingsutrymme.
- Vi har drivit två försöksverksamheter inom sjukförsäkringen. Det är två olika enheter där vi plockat bort sådant som tidigare styrde verksamheten och medarbetarnas beteenden, till exempel mål, checklistor och outtalade normer. Istället har medarbetarna under en längre period fått utforma sin egen verksamhet.
En slutrapport från projektet förväntas vara klar i slutet av året.
Johan Quist undervisar i företagsekonomi vid Handelshögskolan. Han är forskare vid CTF, Centrum för tjänsteforskning vid Karlstads universitet där han under många år drivit nätverket ”Akademin för medborgarorienterad verksamhetsutveckling i staten” tillsammans med Martin Fransson. Han är medförfattare till boken ”Tjänstelogik för offentlig förvaltning” och är en flitigt anlitad föreläsare inom offentlig sektor.