Holländare med fokus på informatik, innebandy och svamp – välkommen Jasper van Kuijk
2025-05-12Jasper, du är lektor i informatik vid Handelshögskolan och Centrum för tjänsteforskning (CTF) - berätta om din bakgrund innan Karlstads universitet.
– Jag var lektor i användarcentrerad design vid designfakulteten på Tekniska universitetet i Delft, Nederländerna. Jag har alltid haft fokus på hur organisationer kan utveckla tjänster, system och produkter som passar människor – som fungerar för dem.
– Utöver det akademiska har jag också varit ståuppkomiker och krönikör. Jag vann Nederländernas största komedifestival strax innan jag disputerade och under flera år delade jag min tid mellan scenen och akademin. När vi valde att flytta till Sverige beslutade jag att fokusera helt på det akademiska men lyckades vinna en stor tv-quiz, som liknar På spåret, strax innan flytten. Det brukar ge en rejäl skjuts för komikerkarriären men då hade jag redan flyttat till Värmland så för mig blev det snarare ett fint sätt att avrunda den delen av karriären.
Vad fick dig att söka jobb på CTF och senare på Handelshögskolan?
– Min mamma är svenska och hennes föräldrar hade en sommarstuga i närheten av Karlstad så jag tillbringade därför nästan varje sommar här som barn. Min familj och jag skulle tillbringa ett sabbatsår i Värmland medan jag skulle skriva en bok. Sedan undrade jag: Finns det något universitet i närheten? Jag hamnade på Karlstads universitets hemsida, hittade CTF och bokade ett videosamtal med Per Kristensson. Lite senare hade jag en plats som gästforskare. När vi seglade tillbaka till Nederländerna efter det året längtade vi hela tiden tillbaka till Värmland så vi flyttade tillbaka efter två år och då sökte jag ett ”riktigt” jobb på Handelshögskolan vid Karlstads universitet. Jag fick en tjänst på Informatik – ett ämne som passade mig bra med mitt fokus på digitala system och tjänster och min uppmärksamhet på den mänskliga skalan och samhällspåverkan.
Vilka förväntningar har du på att bli en del av Karlstads universitet?
– Efter att tidigare ha varit gästforskare här tycker jag att det är väldigt roligt att få engagera mig på riktigt i både undervisning och forskning. Det känns annorlunda när man är en verklig del av verksamheten. Jag får mycket energi av mina nya kollegor och studenter som jag får handleda. Jag ser dessutom fram emot att bygga upp nya nätverk, både lokalt och nationellt, och hitta en ny sweet spot i organisationen där jag kan bidra med min kunskap.
Berätta om någon aktuell forskning du genomför
– Tillsammans med min kollega Klas Hedvall vid CTF är jag del av projektet Re:Value, som syftar till att förlänga livslängden på lastbilar - till exempel genom mer flexibla och cirkulära lösningar. Det kräver nya affärsmodeller och Klas och jag undersöker hur olika aktörer i transportsystemet ser på detta. Vi kommer att genomföra många intervjuer och interaktiva workshops som jag verkligen ser fram emot. Andra projektpartners är bland andra RISE och Volvo.
– Jag handleder också två doktorander, som är fortfarande baserade i Delft – den ena forskar om hur man utvecklar sömlösa multimodala resetjänster som kombinerar flyg och tåg, och den andra om offentliga tjänster som passar enskilda medborgare men också speglar våra kollektiva behov som samhället. Dessutom arbetar jag med att ta fram en engelsk översättning av en populärvetenskaplig bok om användarcentrerad design. Jag skrev den ursprungligen på nederländska och den ska nu pitchas till internationella förlag.
Informatik – varför blev det just det ämnet för dig?
– Naturligtvis finns digitala system överallt i vårt samhälle idag - från fritid till sjukvård, från företag till myndigheter - det finns överallt. Och det gör informatik till ett mycket relevant område. Jag tycker också det är intressant att i systemvetenskap det just nu handlar mycket om hur organisationer samarbetar för att skapa värdefulla system och tjänster tillsammans.
Sedan är en viktig del av informatik hur människor interagerar med system – och det gör det väldigt relevant för mig som forskar om användarcentrerad design. Det finns redan kollegor här som forskar och undervisar kring detta så jag kan ansluta och bidra till deras arbete.
Berätta lite om dig själv
– Jag är gift och vi har tre pojkar som är 9, 11 och 13 år. Jag spelar innebandy och gillar att ta en springtur i skogarna där vi bor. Vi bor på landet några mil utanför Karlstad och jag älskar att ge mig ut och segla i vår lilla jolle. På sensommaren och hösten älskar jag att plocka svamp – så mycket att mina barn ibland inte orkar se en enda kantarellmacka till.
Vad fokuserar du på just nu?
– Jag fokuserar i min forskning och undervisning på hur digitala informationssystem kan utformas så att de fungerar för både enskilda människor och samhällen som helhet – samtidigt som de möter organisationers tekniska och funktionella behov. Särskilt intresserar jag mig för användarcentrerad design, hållbarhet, inkludering och hur olika aktörer samarbetar i utvecklingsprocesser. Min forskning är oftast kvalitativ och undersöker hur utformningen av organisationer och utvecklingsprocesser påverkar sådant som användarvänlighet, social inkludering och miljömässig hållbarhet.

