Hallå där Fredrik Wikström …
2022-06-21… professor i miljö- och energisystem. Din forskning kring förpackningar och matsvinn uppmärksammas just nu internationellt. Berätta, vad handlar det om?
– Ja, det stämmer! Jag och min kollega Helén Williams har skrivit en artikel som baseras på vår forskning om förpackningar och matsvinn. Detta på uppdrag av en australiensisk organisation, 360info, som arbetar med att sprida forskning med relevans för hållbar utveckling och som adresserar hållbarhetsmålen i Agenda 2030 – i detta fall mål 12.3 som fokuserar på minskat matsvinn. Vi blev tillfrågade eftersom vår forskning om förpackningars betydelse för konsumenters matsvinn är unik. Artikeln har publicerats på sajten tillsammans med ett flertal andra artiklar som fokuserar på matsvinnsproblematiken skrivna av forskare runt om i världen.
Vem vänder sig artikeln till?
– Alla som fattar beslut om matförpackningar; politiker, myndigheter och producenter, men också konsumenter som i slutändan väljer och köper förpackningar i matbutiken.
Vad är ert budskap?
– Att vi har två problem som vi måste lösas tillsammans – miljöproblemen med förpackningar och miljöproblemen med matsvinn. Att enbart slopa och minska antalet matförpackningar skulle öka matsvinnet dramatiskt och leda till stora följder för miljön. Vi vill också visa på komplexiteten i dessa frågor. Ta till exempel en köttbiff, den har extremt stor miljöpåverkan och där är förpackningen väl motiverad ur miljösynpunkt. Jämför med flaskvatten, där står flaskan för mer än 90 procent av klimatpåverkan och i detta fall kanske vi borde ha ett refillsystem för att minska antalet förpackningar. Som sagt det är komplexa frågor. Därför är det viktigt att lyfta dessa frågor så att olika aktörer tillsammans kan hitta lösningar som gynnar klimatet, men också oss konsumenter. Med stigande matpriser finns all anledning att minska matsvinnet. Minskad efterfrågan betyder lägre matpriser och större chans för fler människor i världen att äta sig mätta. Ett bättre tänk kring förpackningar kan minska matsvinnet och förhoppningsvis kan vår forskning vara ett stöd i en hållbar förpackningsutveckling.
Länk till artiklarna på 360info.org:
• Plastic packaging has an evil twin
• Special report: the wrap on food waste