Forskningsprojekt vill skapa hållbara rurala ekosystem med hjälp av platsdesign
2025-05-12– Med projektet vill vi bidra till att lägga grunden för ett ekosystem för samverkan mellan branscher och sektorer. Målet är att bidra till att skapa synergier och stärka företagens konkurrenskraft och attraktivitet på landsbygden, säger Lotta Braunerhielm, docent i kulturgeografi vid Karlstads universitet.
Lotta Braunerhielm, berätta om projektet
– I projektet tar vi fasta på utmaningar som kompetensförsörjning eller resursutnyttjande på orter på landsbygden som exempelvis kännetecknas av säsongsvariation eller har svårt att rekrytera arbetskraft. Syftet med projektet är att skapa synergier mellan branscher och sektorer, såsom besöksnäring och exempelvis skogs- och verkstadsindustri, genom att samverka i ett hållbart ekosystem på landsbygden. Ambitionen är att bidra till att skapa en förändrad syn kring resursutnyttjande och kompetensförsörjning som på sikt bidrar till att skapa konkurrenskraft för företag och attraktivitet för platser på landsbygden.
– Vi kommer att ta fasta på utmaningar som kompetensförsörjning eller resursutnyttjande på orter på landsbygden som exempelvis kännetecknas av säsongsvariation eller har svårt att rekrytera arbetskraft. Vi utgår från det faktum att landsbygdsområden är en arena för en kombination av arbete och fritid, och därmed också fylld av olika kompetenser, entreprenörer och annars resursstarka personer från både stad och land. Denna kombination kan vara en möjlighet för utveckling av orter på landsbygden.
Tillsammans med industriföretag och företag inom besöksnäringen vill projektet utveckla platser på landsbygden och skapa förnyelse genom att använda platsdesign som metod. Syftet är att skapa synergier mellan branscher och sektorer, bidra till att skapa en förändrad syn kring resursutnyttjande och kompetensförsörjning som på sikt bidrar till att skapa konkurrenskraft för företag och platsattraktivitet.
Vad är ”platsdesign” och hur fungerar det?
– Platsdesign är både ett förhållningssätt och en metod som beaktar komplexiteten i turism- och platsutveckling. Det bygger på en kombination av designprocessen och på forskningsmetoden Participatory Action Research (PAR). Utgångspunkten i metoden, som vi utvecklat under flera olika forskningsprojekt, är att ta vara på platsens unika förutsättningar, dvs. en plats resurser i form av natur, kultur och historia, och att involvera de som bor, verkar och besöker platsen i utvecklingsprocesser. Till detta adderar vi digitala lager som ett verktyg för att exempelvis skapa interaktion mellan människor, exempelvis företagare och besökare. Centralt är att skapa en harmoni mellan människa, teknik och plats. Designprocessen i sig är avgörande för att skapa både attraktiva platser och en lokal kraft på platser för att både stärka människor och platsen i sig - en Platskraft.
Varför är ett sådant här projekt viktigt och vad kan det tillföra samhället?
– Att bidra till en förändrad syn på hur tillverkningsindustrier och turistföretag kan vara varandras resurser och därmed skapa konkurrenskraft för lokala företag är viktigt både för de deltagande partnerna och det bredare näringslivet. Att övervinna utmaningar genom multifunktionella lösningar är viktigt både för de deltagande företagen och för de platser där de verkar.
För att exemplifiera – hur kan Volvo CE i Arvika, som attraherar besök i form av s k technical visits, bidra till att förlänga besöket eller skapa intresse för nya besök på orten?
– Genom företagens deltagande i projektet kommer de att visa sitt sociala ansvar och hjälpa till att vara goda ambassadörer för landsbygden samtidigt som de bidrar till platsens attraktivitet, exempelvis genom att bidra till att förlänga besök eller inspirera till nya besök på orten. De deltagande företagen har själva uttryckt att de ser fördelar med att delta i projektet genom att det gynnar det egna företaget, skapar synergier och nätverk mellan varandra och mellan branscher/sektorer samt att det gynnar den bransch de representerar i stort.
Metoden Platskraft
Platskraft erbjuder en forskningsbaserad metod för hållbar utveckling som tar hänsyn till platsens unika behov och styrkor. Genom att involvera lokalsamhället, inklusive invånare, företag och föreningar, i processen säkerställs att utvecklingen sker i harmoni med människor och plats. Metoden bygger på reflektion över varför, vad och hur utvecklingen ska ske, och inkluderar både digitala lösningar och traditionella metoder för att nå hållbara mål. Platskraft är också en process där lärandet är inbyggt. Varje steg består av analyser av platsen och insikter som tar deltagarna till nästa steg och ökad kunskap och förståelse för sitt lokalsamhälle, samt bidrar till ett lokalt ägandeskap. Platskraft främjar därmed ett demokratiskt och rättvist arbetssätt där olika grupper i samhället representeras, vilket leder till lösningar som speglar de som bor, verkar och besöker platsen.
Personer i projektet
Lotta Braunerhielm, Laila Gibson, Pernille K Andersson, Håkan Liljegren och Charlotta Andersson kommer att ingå i projektet som ligger på GMK-institutionen men har representation från både Geomedia, CRS, CTF och DAMI vid Karlstads universitet. Platskraft är varumärkesskyddat av forskarna Lotta Braunerhielm, Laila Gibson och Linda Ryan Bengtsson vid Karlstads universitet.

