Forskning om barns skolresor uppmärksammades på Transportforum
2017-01-17I samband med konferensen Transportforum intervjuades doktoranden Jessica Westman i Sveriges Radio om sin senaste studie som handlar om barns resvanor. Studien visar att allt fler föräldrar tar bilen för att skjutsa sina barn till och från skolan oavsett avstånd.
- Vår senaste studie visar att föräldrar i allt större utsträckning skjutsar sina barn till och från skolan oavsett om avståndet är kort eller långt.
Studien visar att föräldrars känslor styr valet av färdmedel där bil upplevs som smidigt och mest tillgängligt framför andra alternativ som att cykla, gå eller åka skolskjuts.
- Det här är en tråkigt utveckling då vi genom tidigare studier vet att barnen mår bättre av dessa andra alternativ.
Vid valet av färdmedel är social interaktion en annan viktig faktor. Föräldrar väljer bort barns självständiga resande, gå eller cykla. Ur detta perspektiv vore skolbuss ett bra alternativ men ändå väljs bilen i allt större utsträckning.
- Det är svårt att bryta ett invant mönster. Man tar bilen av ren vana även om det finns fler positiva aspekter med att cykla, gå eller ta bussen.
- För att komma till rätta med barns alltmer bilbundna resvanor är det viktigt att fånga alla aspekter av färdmedelsval inte bara ”hårda faktorer” som hur avstånd, trafik och barns ålder påverkar resan till skolan utan också hur emotioner styr. Om vi inte har en bred kunskap om hur känslor styr färdmedelsval är det svårt att få finna rätt verktyg som kan motivera föräldrar att förändra resbeteenden gällande skolresan.
Jessica Westman presenterade sin forskning vid konferensen Transportforum, en av nordens största årliga konferens för transportfrågor, som arrangerades av VTI den 10-11 januari i Linköping.