Forskarskolan VIPP höstminglade
2012-10-18Forskarskolan VIPP är ett samarbete mellan 14 företag inom pappers- och massaindustrin och Karlstads universitet. Alltsedan starten 2011 har möten varit ett viktigt inslag för att utbyta kunskap, dela erfarenheter och skapa samhörighet. I tisdags, 16 oktober, var det dags för höstmöte i Stockholm med Innventia AB som värd.
Industriforskarskolan finansieras av KK-stiftelsen och de företag som är partners. Under året har de sista doktoranderna kommit på plats. Nu är 14 projekt igång kopplade till olika företag i branschen. Tre starka miljöer samlas inom forskarskolan:
* massa, papper och grafisk teknik
* miljö och energi
* tjänsteinnovation och kundupplevelse
Här samverkar Kemiteknik med Energi - miljö- och byggteknik samt CTF- Centrum för tjänsteforskning.
Konkurrens kräver kompetens
Två gånger per år möts doktorander, handledare vid universitetet och företagen, för att ta del av varandras arbeten och diskutera hur verksamheten. Årets höstmöte, som också var forskarskolans årsmöte, hölls i Stockholm hos en av partnerföretagen - Innventia AB.
Louise Törnefalk Svanqvist är styrelseordförande för VIPP och hälsade de dryga 30-talet deltagarna välkomna.
- Sverige investerar näst mest i världen vad gäller forskning och utveckling i relation till vår BNP. Men den globala konkurrensen blir allt skarpare och forskningsmedel enbart räcker inte för att vi ska behålla vår ledande position inom massa, papper eller något annat område. Vi behöver kompetenta och professionella forskare inom akademi och industri, med förmåga att samarbeta, djupa ämneskunskaper kombinerat med ett helheltsperspektiv. Jag är övertygad om att ni VIPP -doktorander kommer att kunna möta dessa behov med kunskap både inom de tekniska områdena, tjänsteinnovation och en hållbar utveckling.
På höstmötet varvades årsmötesförhandlingar med föreläsningar. Mikael Lindström, Associated Professor and Deputy Area Manager, Packaging Solutions på Innventia och Magnus Wikström, Senior Vice President, Technology, på Billerud gav olika perspektiv på företags- produkt- och tjänsteutveckling. Erik Hallberg, idag senior product development engineer på Crane AB (tidgare Tumba Bruk), berättade om sin resa från doktorsstudierna till en karriär inom det privata näringslivet.
- Doktorandstudierna gav mig ett ovärderligt nätverk och kunskaperna, doktorsexamen, har gett mig karriärmöjligheter som jag inte annars skulle ha haft, sa Erik Hallberg.
Utbyte akademi och industri
Anita Teleman är forskningsledare på Innventia och handleder två av doktoranderna inom VIPP forskarskola. Området handlar om tryckteknik, till exempel hur man kan mäta egenskaper hos papper, utveckla olika mätpunkter för att inte behöva testa och testa om igen för att nå ett bra tryckresultat.
- Det är oerhört viktigt att akademi och industri samverkar för att forskningsresulten verkligen ska komma till nytta, menar Anita Teleman.
För att alla doktorander ska få ett bredare perspektiv än vad deras respektive forskningsprojekt omfattar, anordnar forskarskolan regelbundet gemensamma kurser. Till dessa är även de deltagande företagens personal välkomna, till exempel handledare eller andra inom företaget som har intresse av att bredda sin kompetens.
- Kurserna är ett bra tillfälle för både doktorander och företagens personal att spetsa - eller bredda - sin kompetens inom olika områden, till exempel Package printing eller Service Management, säger Jonas Berghel, lektor i miljö - och energisystem, handledare och examinator inom VIPP forskarskola.









