Forskarduo pratade om minskat matsvinn på Barnens universitet
2017-10-17Den 16 oktober föreläste forskarna Helén Williams och Fredrik Wikström om hållbar utveckling och matkonsumtion på Barnens universitet. Föreläsningen var en del i Globala Karlstad som pågår den 7–22 oktober och som arrangeras av Karlstads kommun tillsammans med Sida.
Globala veckan i Karlstad syftar till att uppmärksamma global utveckling och hur invånare kan vara med och bidra till en mer hållbar värld och till FN:s 17 globala mål och Agenda 2030. Helén Williams och Fredrik Wikströms forskning anknyter till flera av de globala målen, särskilt mål 12.3 som handlar om att halvera matsvinnet till år 2030.
– Det var jättekul att få prata om vår forskning för en ung publik. Vi demonstrerade hur mycket resurser och miljöpåverkan som är förknippat med produktion av livsmedel. I Sverige blir det lika stora klimatutsläpp per capita från våra transporter som från maten vi äter. Vi pratade om skillnaden mellan bäst-före-dag och sista förbrukningsdag och uppmanade till att använda sina sinnen - lukta och smaka för att undersöka om maten går att äta. Vi pratade också om vikten av att inte köpa för stora förpackningar för att undvika att överbliven mat i slutändan slängs. Vi berättade också att en genomsnittlig familj slänger mat för 6000 kronor per år och barnen höll med om att det finns roligare saker man kan göra för 6000 kronor än att slänga dem i soptunnan, säger Helén Williams, lektor i miljö- och energisystem.
Här kan du läsa mer om Globala Karlstad.