BRT-pilot i Karlstad ska utvärderas
2014-11-13Under hösten beslutade Vinnova - inom ramen för utlysningen Transport- och miljöinnovationer - att finansiera ett nytt BRT-projekt. Projektgruppen består av forskare från Centre for Transport Studies vid KTH, K2 och SAMOT, The Service and Market Oriented Transport Research Group vid Karlstads universitet – och från branschen finns medarbetare från X2AB och Scanias bussdivision.
BRT, Buss Rapid Transit, syftar på centrala busstråk med hög kapacitet och framkomlighet, utformade för att passera viktiga målpunkter i staden. I jämförelse med vanlig busstrafik kan BRT-lösningar utvecklas på flera sätt. BRT-stråk trafikeras med speciella BRT-bussar.
Projektets syfte är att utvärdera fyra demonstrations-projekt av BRT i Karlstad, Malmö, Borås och Stockholm för att förbättra beslutsunderlag om BRT i Sverige. Utgångspunkten att utvärdera vilka specifika förutsättningar som avgör om och på vilket sätt BRT är en lösning att föredra och i enlighet med de transportpolitiska målen. Projektet är indelad i fyra delstudier: kostnadseffektivitet och samhällsekonomisk lönsamhet, attityder, planeringsprocessen och den urbana miljön.
Målet är att generera ny kunskap om BRT, anpassat för svenska förhållanden, som kommer att ge ett bättre beslutsunderlag för planering och utformning av BRT i Sverige. Projektet kommer också att resultera i en uppbyggnad av kompetens i svenska myndigheter, forskarmiljöer och kollektivtrafikoperatörer och leda till ökat samarbete och kunskapsutbyte mellan forskarmiljöer över flera discipliner och universitet som hittills har haft ett begränsat samarbete.
Samots bidrag
Forskaren Margareta Friman från Samot kommer att genomföra studier i Karlstad, både före och efter start av det nya BRT-systemet, för att mäta vilka resenärsgrupper som reser före och efter samt vilka mål (ärenden) de har med resan. Hon kommer också att studera hur resan upplevs i det nya systemet och hur resorna har förändrats; till exempel gångtid, hållplatsmiljö, byten, komfort i bussen.
Vinnovas motivering
"BRT-konceptet kan bli ett viktigt bidrag för att öka kollektivtrafikens attraktionskraft i städer. Ansökans betoning på utvärdering av BRT-konceptets kostnadseffektivitet och samhällsekonomiska lönsamhet kan bli en central faktor för framtida beslutsfattande om BRT-lösningar. Projektet bedöms ha god potential till kunskapsveckling och att bidra till de transportpolitiska målen. Konstellationen för genomförande bedöms mycket stark liksom resultatspridnings- och nyttiggörandeaktiviteterna i projektet. Det är viktigt att resultaten sprids till branschen.