Blogg: Kan man starta företag utan att riskera tvingas gå från hus och hem?
2023-10-04John-Erik Hassel, industridoktorand i företagsekonomi, reflekterar kring entreprenörskap – ett område han har stor erfarenhet inom då han arbetat med egna verksamheter i snart tjugo år.
De flesta som drömmer om att starta företag undviker oftast att göra det på grund av risken att misslyckas. Med all rätt kan man tänka då forskning pekar på att majoriteten av alla nystartade företag inte finns kvar fem år efter de startades. Bilden av entreprenören som universalgeniet som tacklar skyhög risk målas dagligen upp i TV-succéer som Draknästet och Shark Tank. Bilden återges också ofta när det pratas om mytomspunna personligheter som Elon Musk och Mark Zuckerberg. Även forskningen har länge beskrivit entreprenören som någon med unika egenskaper och som tar stora chanser. Men hur väl beskriver egentligen den bilden entreprenörskap generellt?
I mitt avhandlingsarbete studerar jag hur nya företag byggs efter en strukturerad metod där målet är att minska risken för alla involverade, och då också för entreprenören själv. Sedan 50-talet har entreprenörer kunnat få hjälp till kontorsplats, delta på nätverksaktiviteter och i vissa fall få tillgång till startkapital via så kallade inkubatorer och acceleratorer. Under senare år har dock en ny typ organisationer blommat upp som utvecklar idéer, finansierar produkt- eller tjänsteutveckling, utför rekryteringar, hanterar bokföring och utvecklar mjukvara åt entreprenörer i utbyte mot aktier. På engelska kallas fenomenet venture builders eller startup studios och de började dyka upp för ungefär 20 år sedan i USA. Idag finns cirka 800 runt om i världen, varav ett tiotal i Skandinavien, och nya bildas i snabb takt. Ofta är det erfarna entreprenörer som står bakom och som tillsammans med nya entreprenörer bygger företag som på ett löpande band. Många av de som väljer att starta företag med hjälp av en venture builder har ofta haft ”trygga jobb” under flera år och vill helst inte ta för stora risker samtidigt som de vill följa drömmen om att bli sin egen chef.
Kommer den här formen av företagande att konkurrera ut traditionellt entreprenörskap? Går det att konkurrera med en startup-fabrik som har både pengar och kunskaper att bygga upp nya verksamheter? Mitt svar är nog att det alltid kommer att finnas de som önskar göra allt själv. Men för den som vill minska sin risk och dessutom har behov av kompletterande kunskap och hjälp med att bygga upp sitt företag så är ett samarbete med en venture builder ett möjligt alternativ.
Den pågående forskningen följer ett ökande intresse för entreprenörskap som beskrivs mer i termer av att vara en kollektiv process där många personer med olika kompetenser kompletterar varandra. En gemensam metod och ackumulerad kunskap reducerar risken för de involverade. Traditionell teori inom området beskriver gärna nyföretagandet som en entreprenördriven process med stora individuella risktaganden som följd.
Efter att ha etablerat flera företag och känt på pressen som kommer med att ha en idé och försöka få världen att tro på den, så ser lösningen med att dela risken med flera aktiva parter i processen attraktiv ut. En venture builder kan vara just en sådan partner och som inte bara har kompetens utan också resurser för att lyckas. Som entreprenör kan det faktiskt vara lätt att relatera till uttryck som: ”Det är bättre att äga en procent av något stort än hundra procent av ingenting”.
Hur framtidens entreprenörskap kommer se att ut och hur nya företag utvecklas är centralt i det jag forskar inom. Forskningen utförs i huvudsak genom djupintervjuer med entreprenörer och andra personer kopplade just till venture builders. Då entreprenörskap är något som sker i en osäker och föränderlig värld är det väldigt spännande att få studera just detta och jag ser fram emot att följa utvecklingen vidare.
John-Erik Hassel, industridoktorand i företagsekonomi