Beteendeförändringar nödvändiga i övergång till fossilfria energisystem
2023-08-21- Vi behöver mer kunskap om hur vi kan få människor att lättare ändra sina beteenden för att minska energiförbrukningen, säger Per Kristensson, professor i psykologi vid Centrum för tjänsteforskning (CTF).
För att säkerställa en säker, tillförlitlig och hållbar framtid är en övergång till fossilfria energisystem nödvändig. Detta innebär en ökning av andelen förnybara energikällor som sol-, vatten- och vindenergi, vilka introducerar nya utmaningar när det kommer till lagring, energiöverföring och flexibilitet. För att åstadkomma omfördelningar av privatpersoners elanvändning krävs tydliga beteendeförändringar hos elkonsumenter – något som projektet ”Kunskapslyft – beteendemässiga barriärer och främjare för efterfrågeflexibilitet bland småhusägare” ska resultera i.
- Vi ser exempelvis att höjda energipriser har fått elkonsumenter att tänka till gällande sin energikonsumtion, t ex sänka temperaturen i huset, stänga av eller minska på onödiga värmekällor och tvätta på tider då energiförbrukningen är låg, säger Per Kristensson. Allt fler ser också över sina hus för att hitta sätt att minska sin energiförbrukning.
Projektet ska med hjälp av en interdisciplinär arbetsgrupp och metoder från beteendevetenskaplig forskning och design thinking utföra en vetenskapligt grundad beteendediagnos och identifiera testbara lösningar och strategier som främjar efterfrågeflexibilitet (elkonsumenten anpassar sin energiförbrukning och användning till tillfällen när tillgången och priset är billigare) bland småhusägare i Sverige.
Tekniska lösningar är ett ledord inom den här forskningen – varför har det blivit så?
- Digitala lösningar, exempelvis mobilappar, gör att människor bättre kan följa sin energiförbrukning.
Vilka betydelser kan det här projektet resultera i hos faktiska el-konsumenter?
- Vi vill hjälpa konsumenter att med enkla medel förändra sina beteenden på ett sätt som gynnar övergången till fossilfria energisystem.
Projektet ”Kunskapslyft – beteendemässiga barriärer och främjare för efterfrågeflexibilitet bland småhusägare” är ett samverkansprojekt mellan Karlstad universitet, Nordic Behaviour Group, Skellefteå Kraft och Studio Berget uppdelat på fem arbetspaket och löper över åtta månader.
Vidare ska projektet mynna ut i en publik rapport som presenterar agerbara rekommendationer för energibranschen, småhusägare och policyskapare Resultatet av projektet kommer också att presenteras i en vetenskaplig artikel.