Återbruk, elektriska bussar och fast fashion på Sustainability Day
2024-12-11Årets evenemang bjöd på inspirerande föreläsningar och engagerande samtal om tre aktuella delar av den omställning vi alla är en del av.
Återbruksgallerian Rundgång i Karlstad har utmanat synen på second hand och cirkulärt tänkande. Emma Sundh, cirkulär entreprenör och projektledare, beskrev vikten av att göra återbruk attraktivt.
– Det handlar om skills, säger Emma Sundh. Vi ger gamla saker nytt liv genom att göra dem snygga igen och det gör Rundgång intressant. Vi lär oss hela tiden genom att våga testa nya sätt att arbeta på.
Utmaningarna för att öppna en cirkulär galleria mitt i ett centralt köpcentrum i Karlstad var många i början, den största var den tid det skulle ta för att få allt på plats.
– Det öppnades ett fönster där det fanns en möjlighet att genomföra och testa det här, säger Henric Barkman, miljöstrateg på Karlstads kommun. Tiden var rätt när vi började. Viktigast i hela projektet med Rundgång var dock att bana väg för det här sättet att jobba. En stor utmaning med sådana här initiativ är att kunna skala upp och få det att fungera på egen hand. Nu är Rundgång permanent och det är vi på Karlstad kommun väldigt stolta över.
– Det har varit väldigt roligt att se att det går att genomföra något som Rundgång, säger Malin Pettersson, affärsområdeschef på Karlstads Energi. Vi har många stolta medarbetare och politiker i kommunen. Nu vet vi att vi kan testa lite mer experimentella saker i även framtiden.
Karlstad var inte först med att erbjuda en återbruksgalleria, men kanske är Rundgång den bästa i Sverige.
– Vi har vågat att prova och prata med olika aktörer för att kunna samlas på ett och samma ställe, säger Emma Sundh. Det har hjälpt till mycket. Flera hjärnor är bättre än en och som projektledare har jag bara träffat på personer som varit ivriga över att få vara med.
Och hur ser det ut bortom 2030?
– Vi har lärt oss mycket av att arbeta tillsammans och över gränserna, säger Henric Barkman. Vi behöver fortsätta att arbeta med innovation och att göra det utifrån både på kort och lång sikt.
– Rundgång visar hur vi kan handla i framtiden, säger Emma Sundh.
Marie Carlsson är VP Electromobility Business Solutions på Volvo Buses och berättade bland annat om de ekosystem som är viktiga för införandet av eldrivna bussar.
– Att kunna köra ljudlöst och utan utsläpp är något som påverkar våra innevånare. Det blir en markant skillnad.
– Ljudlösa och utsläppsfria transporter förändrar hur våra städer känns och fungerar, sa Marie Carlsson och nämnde Volvos fyra nollvisioner: inga utsläpp, inget buller, inga olyckor och inga förare som lämnar sina jobb på grund av dålig arbetsmiljö.
Digitalt från London deltog Natascha Radclyffe-Thomas, Professor of Marketing & Sustainable Business, British School of Fashion som föreläste om textil- och modeindustrins hållbarhetsutmaningar.
– Varje plagg används färre och färre gånger och branschens olika kedjor är ofta placerade långt ifrån varandra. Bomull växer på ett ställe, plaggen tillverkas på ett annat och säljs på ett tredje. När man sedan som konsument är klar med sitt plagg är det svårt att göra något vettigt av det. I det finns en stor utmaning för branschen.
Jenny Karlsson, projektledare för Sustainability Day - är du nöjd med årets evenemang?
– Ja, Sustainability Day 2024 visade hur återbruk, elektrifiering och innovation i modebranschen kan bidra till en mer hållbar värld. Med mod att experimentera och viljan att samarbeta finns potential att skapa förändring – både lokalt och globalt. Årets teman träffade verkligen rätt – de väckte engagemang och kändes relevanta för studenterna.