Allt fler svenskar skyddar sin personliga information på nätet
2022-03-22Åtta av tio svenskar gör aktiva val för att förhindra att personlig information samlas in och används digitalt. Det visar en ny undersökning om svenskarnas syn på digital integritet som gjorts i samverkan med forskare vid CTF, Centrum för tjänsteforskning.
I årets undersökning anger 82 procent av de svarande att de gör aktiva val för att begränsa insamling av personlig information, jämfört med 49 procent 2016.
- Män, främst i medelåldern, är de som i störst utsträckning skyddar sin personliga integritet, till exempel med hjälp av VPN-tjänster, lösenordshanterare eller privacy-inställningar, säger Charlotte Bäccman, psykologiforskare vid CTF. Kvinnor, som i högre utsträckning än männen blivit mer digitala, har en lägre oro och vidtar färre åtgärder för att skydda sin personliga information. De skyddar sig främst genom att läsa villkor och avvisa platstjänster.
Charlotte Bäccman berättar att även om allt fler blivit digitalt aktiva, som en följd av pandemin, främst genom möten, e-handel och jobbaspekter, har inte oron för hur den personliga informationen hanteras ökat. Majoriteten anser sig ha god kunskap om hur deras personliga information samlas in och de flesta gör något för att begränsa det.
- När det kommer till skillnader mellan åldersgrupper oroar sig äldre över ID-stöld medan yngre oroar sig över att känslig information om dem kommer ut och sprids digitalt, säger Charlotte Bäccman. Givet dessa köns- och åldersskillnader vore det intressant att få mer förståelse för deras dagliga internetvanor och beteenden. Är det så att de använder digitala tjänster på olika sätt vilket leder fram till de här skillnaderna eller handlar det om attityder och kunskap som skapar skillnaderna?
Digital integritet kopplat till hälsoappar
En del i undersökningen fokuserar på hälsorelaterade appar och tjänster, ett område som vuxit kraftigt under de senaste åren. Nästan hälften av alla svarande uppger att de dagligen använder hälsorelaterade appar och tjänster.
- Trots att de här tjänsterna samlar in och hanterar en rad olika typer av personlig information från sina användare är det bara en liten del som undviker dem på grund av oro för sin personliga integritet. De som uppger att de inte brukar hälsorelaterade appar eller tjänster gör det helt enkelt på grund av att de inte har något behov, säger Charlotte Bäccman.
Undersökningen är genomförd av Insight Intelligence i samverkan med CTF, Myndigheten för digital förvaltning och E-samverkansprogrammet. Den baseras på svar från 1000 svenskar mellan 16 och 70 år som under januari 2022 intervjuats genom Sifos riksrepresentativa webbpanel. Resultaten finns sammanfattade i rapporten ”Delade Meningar 2022”.