4,6 miljoner till forskning om tjänstefiering
2018-01-11Forskare vid CTF, Centrum för tjänsteforskning vid Karlstads universitet, har beviljats 4,6 miljoner kronor från KK-stiftelsen för forskning om tjänstefiering hos tillverkande företag. I projektet ska forskarna utveckla en referensmodell för att skapa en bättre förståelse för hur tjänstefiering går till i praktiken.
Globalisering och ökad konkurrens har gjort att många tillverkande företag ökat sina tjänsteerbjudanden, inte minst när det gäller avancerade tjänster. Begreppet tjänstefiering används för att beskriva denna process, det vill säga när tillverkande företag ändrar fokus och börjar erbjuda tjänster kopplade till sina produkter och på så sätt skapar nya värden för sina kunder. För företag med en traditionell produktlogik innebär det en rad utmaningar och för att lyckas krävs ett nytt synsätt som genomsyrar hela organisationen.
– Att ändra synsätt inom en organisation är en stor utmaning i sig och något som många tillverkande företag kämpar med idag. Detta visar sig till exempel genom att de försöker hitta lönsamma affärsmodeller för tjänster eller komma över internt motstånd från säljare, säger Maria Åkesson, lektor i företagsekonomi vid CTF och ledare för projektet.
Syftet med projektet är att skapa förståelse och kunskap om tjänstefiering samt hur denna process kan omsättas i praktiken och ge konkurrensfördelar.
– Vi ska studera hur företagen kan hantera och organisera sin verksamhet för denna typ av förändringsprocess. Vi kommer att fokusera på hur resurser kan användas och konfigureras på nya sätt, hur värde kan skapas och fångas upp samt paketeras om till tjänster, hur rutiner och processer kan behöva uppdateras samt vilka normer och värderingar som behövs i företaget för att kunna tjänstefiera.
Projektet ”ServzChall” genomförs under en treårsperiod i samverkan med BillerudKorsnäs AB, Rolls-Royce AB, Voith Hydro AB och Cellcomb AB. Det finansieras av KK-stiftelsen, Karlstads universitet och de medverkande företagen. I projektet medverkar också forskarna Nina Löfberg och Peter Magnusson från CTF.