Introduktion till tjänstefiering, 5 hp
Den här kursen handlar om tjänstefiering och vad denna transformation innebär för företag och organisationer. Du får kunskap och verktyg för hur du kan öka värdet i dina affärer, stärka konkurrenskraften och få ökad lönsamhet i din verksamhet.
Innehåll
Globalisering och ökad konkurrens har gjort att många företag ökat sina tjänsteerbjudanden. Begreppet tjänstefiering används för att beskriva denna process där fokus skiftas från produkter till tjänster - att utveckla tjänster som svarar mot kundernas behov. För företag med en traditionell produktlogik innebär det en rad utmaningar och för att lyckas krävs ett nytt synsätt som genomsyrar hela organisationen. Men att ändra synsätt inom en organisation är en stor utmaning, som många företag kämpar med idag.
Kursens mål är att ge dig ökad kunskap och förståelse av den transformation som tjänstefiering innebär för företag och organisationer och hur du kan omsätta detta i praktiken. Innehållet fokuserar främst på värdeskapande genom tjänstefiering för tillverkande företag, men är applicerbara för tjänsteföretag eller organisationer inom offentlig sektor.
Moduler:
- The concept servitization
- The offering including business models and pricing
- Strategies for servitization.
Under kursens gång presenteras och praktiseras konkreta verktyg som kan underlätta tjänstefieringsarbetet. Identifiering av vanligt förekommande utmaningar presenteras med fokus på hur dessa kan adresseras och överkommas. Du får möjlighet att diskutera och utbyta erfarenheter och utmaningar med övriga kursdeltagare.
Efter avslutad kurs kommer du att få en: tydligare bild av hur den egna organisationen kan stärkas och utvecklas utifrån ett tjänsteperspektiv. Bättre förståelse för vad tjänstefiering innebär och hur det kan utveckla verksamheter. Insikt i hur ett tjänsteperspektiv kan tillämpas i din och andras verksamheter.
För vem?
Kursen vänder sig till dig som är yrkesverksam, främst inom tillverkande företag men även inom tjänsteföretag eller offentlig sektor, och som är intresserade av att skapa sig en uppfattning om tjänstefiering och vad det innebär i praktiken. Den passar exempelvis dig i rollen som mellanchef, projektledare, försäljare, produktionschef, marknads- och kundansvarig samt medarbetare inom produkt- och tjänsteutveckling.
GENOMFÖRANDE
I kursen varvas teori och praktik där du är aktiv i föreläsningar och diskussioner med föreläsare och övriga kursdeltagare. Du kommer aktivt delta i kursuppgifter och skriftligt förmedla dina reflektioner. En viktig del i kursen består av kunskap- och erfarenhetsutbyte med andra kursdeltagare.
Kursen är på avancerad nivå och ger 5 högskolepoäng. Den riktar sig till dig som är yrkesverksam och ges på deltid så att studier och arbete kan kombineras. Undervisningen sker på svenska och engelska och genomförs på distans via Canvas som är Karlstads universitets lärplattform.
Digitala träffar
- 18 april 13-15 kursintroduktion och introduktion till modul 1
- 25 april 13-15 diskussionsseminarium
- 2 maj 13-16 presentationsseminarium
- 9 maj 13-15.30 introduktion modul 2
- 16 maj, 13-15.30 diskussionsseminarium
- 23 maj 13-16 presentationsseminarium
- 30 maj 13-15 introduktion modul 3
- 5 juni 13-15 diskussionsseminarium
- 13 juni 13-16 presentationsseminarium
Föreläsare
- Maria Åkesson är kursansvarig för denna kurs. Hon har gedigen erfarenhet inom området där hon forskat i samverkat med flertalet företag inom tillverkningsindustrin. Maria är lektor i företagsekonomi vid Centrum för tjänsteforskning och Handelshögskolan vid Karlstads universitet.
- Nina Löfberg, forskare och lektor i företagsekonomi vid Centrum för tjänsteforskning och Handelshögskolan vid Karlstads universitet.
- Claes Högström, lektor i företagsekonomi vid Handelshögskolan vid Karlstads universitet.
EXAMINATION
Kursens mål examineras genom skriftliga och muntligauppgifter som diskuteras och presenteras på obligatoriska seminarier.
BEHÖRIGHETSKRAV
Företagsekonomi 90 hp varav minst 30 hp på G2F-nivå eller högre alternativt arbetslivserfarenhet om lägst 2 år inom för kursen relevant yrkesverksamhet. Gymnasiets engelska 6 eller engelska B. Motsvarandebedömning kan göras.