Värmlandsmat - den hållbara måltiden
Projektet ska skapa värdekedjor inom hållbara måltider. Projektet ska främja hållbar utveckling, stärka forskning och innovation samt stärka tillväxt och konkurrenskraft hos små och medelstora företag.
Värmlandsmat – Den hållbara måltiden är ett samarbetsprojekt som Nifa startat tillsammans med CTF. Genom att skapa värdekedjor inom hållbara måltider ska projektet främja hållbar utveckling, stärka forskning och innovation samt bidra till konkurrenskraft och tillväxt hos små och medelstora företag inom den värmländska livsmedelsbranschen.
I projektets fyra arbetspaket finns en aktivitetsplan som fungerar som en gemensam plattform från vilken Nifa och projektpartnern CTF genomför insatser och aktiviteter. Genom detta arbetssätt ska projektet hitta synergieffekter, erfarenheter och nytta från varandras unika kompetenser, samverkansarenor och erfarenheter.
Arbetet genomförs via fyra arbetspaket:
- Tjänstedesign
- Interventioner
- Cirkulära affärsmodeller
- Internationella jämförelser
Projektets mål är att:
- Företag i och kring sektorn deltar i design av tjänster som kan realisera hållbara måltider för olika situationer och målgrupper
- Företag i och kring sektorn utvecklar konkret samverkan för att gemensamt kunna erbjuda hållbara måltider
- Upphandlare, inköpare och konsumenter får insikt, kunskap och verktyg att bidra till och dra nytta av cirkularitet.
- Främjare får kunskap och verktyg att bidra till företagens förmåga att erbjuda hållbara måltider.
Målgrupper: Små och medelstora företag, företagsfrämjande aktörer, offentliga organisationer
Projektet finansieras av Europeiska regionala utvecklingsfonden. Projektet är en del av Akademin för smart specialisering, ett strategiskt partnerskap mellan Karlstads universitet och Region Värmland.