Kvantitativa beslutsmodeller för riskreduktion - genomförbarhet, objektivitet och transparens
Det här projektet, finansierat av Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap, MSB syftade till att undersöka tillämpbarhet av myndighetens nordamerikanska motsvarighet: Federal Emergency Management Agency, FEMA:s HAZUS-metodologi för Sverige och svenska förhållanden.
Antal skador och ekonomiska förluster till följd av översvämningar har ökat världen över, även i Sverige. I Sverige förväntas klimatförändringar i kombination med ökat urbanisering, befolkningsökning och ekonomisk tillväxt att öka exponering för- och konsekvenser av översvämningar. Detta utgör ett hot mot människor, miljö och samhälle.
Lokala, regionala och nationella myndigheter har ett stort ansvar för att förebygga, reducera och hantera samhälleliga risker, bl.a. översvämningsrisker. Samhällets resurser är dock begränsade och avvägningar måste göras mellan vilka risker som ska förebyggas och hur detta kan göras mest effektivt. I Sverige saknas praktiskt tillämpbara och standardiserade kvantitativa (ekonomiska) analysmetoder för riskbedömning av naturolyckor. I USA finns det däremot lång erfarenhet av att använda sig av kvantitativ analys som beslutsunderlag vid riskreduktion av naturolyckor.
Hazus är en standardiserad metodologi och programvara som är utvecklade av USA:s Federal Emergency Management Agency, FEMA, och som används för uppskattning av potentiella förluster vid katastrofer orsakade av naturhändelser. Hazus innehåller modeller för att uppskatta förluster från jordbävningar, översvämningar och orkaner.
Hazus används idag av en rad olika organisationer och samfälligheter i USA och internationellt. Hazus är tillgängligt kostnadsfritt och kan laddas ner direkt från FEMA. Hazus kräver en ArcGIS licens med tillägget Spatial Analyst.
- Om metodologin och verktyget HAZUS på FEMA:s webbplats (Engelskspråkig webbplats)
- Ladda ner Hazus från FEMA's Flood Map Service Center
Federal Emergency Management Agency (FEMA) har utvecklat metodologin, Hazus, med ett tillhörande open source mjukvaruprogram. Hazus-metodologin kombinerar probabilistiska och deterministiska modeller (höjdmodeller, hydrologiska modeller, exponering och skadefunktioner) för uppskattning av fysisk skada och ekonomiska förluster vid översvämningsexponering.
Syftet med det här postdoc-projektet har varit att analysera överförbarheten och tillämpbarheten av Hazus-metodologin med tillhörande mjukvaruprogram till Sverige. Projektet har genomförts i nära samarbete med FEMA. Samarbetet har bidragit till att identifiera tillvägagångssätt, rutiner och system som kan överföras till Sverige men också vilka brister och tillkortakommanden kring detsamma som bör undvikas.
Det övergripande målet med projektet är att bidra till ökad genomförbarhet av- och transparens i kvantitativa skadeanalyser i Sverige för att minska förekomsten av subjektiva värderingar i beslutstagande kring reduktion av översvämningsrisker. Projektet startade i januari 2018 och avslutades i december 2019.
Projektpresentation på South Africa - Sweden University Research & Innovation Week
En viktig del i det här projektet har varit att kommunicera forskningen och resultat. Bland annat har projektet presenterats på South Africa - Sweden University Research and Innovation Week i Pretoria, Sydafrika 2018 och i Stellenbosch, Sydafrika (2019).
- Det som gör det här forumet relevant för mitt projekt är att det främjar samverkan mellan inte bara Sverige och Sydafrika utan också mellan myndighet, näringsliv och universitet samt dess fokus på de globala hållbarhetsmålen. Min forskning har tydlig koppling till minst två av de globala hållbarhetsmålen: Nr 11, Sustainable Cities and Communities och nr 13, Climate Action, säger Tonje.
- Läs mer om South Affrica - Sweden University Forum Research & Innovation Week 2018 (Engelskspråkig webbplats)
Projektsamverkan med Federal Emergency Management Agency, FEMA
Under hösten 2018 fick jag möjlighet att träffa Hazus utvecklare och arbeta med projektet på plats i Denver, USA. Som en uppföljning till detta besökte två experter på modellering av naturkatastrofer, Jesse Rozelle och Casey Zuzak från FEMA mig på Centrum för klimat och säkerhet under hösten 2019.
- Experthjälpen från Jesse Rozelle och Casey Zuzak på FEMA är av största betydelse för mitt arbete, säger Tonje. FEMA har kommit långt med utvecklingen av metoder och verktyg inom mitt område och har varit väldigt öppna med att dela med sig av sin kunskap.
Som en del av besöket i Sverige anordnades också en seminariedag om samhällets exponering och sårbarhet vid naturolyckor inom forskningsprojektets ramar.
- Läs mer om besöket från FEMA
- Läs mer om seminariedagen om samhällets exponering och sårbarhet vid naturolyckor.
Dokument
- Grahn, T. (2020) Svensk tillämpning av Hazus-MH Floods - Fallstudie Karlstad
- Svensk manual för installation av Hazus
- Grahn, T. (2020) Assessment of Residential Flood Damage Functions to Guide Policy Choices, CSR Rapport 2020:1, Karlstad
- Thorell, M. & Andersson, M (2019) Implementering av HAZUS-MH i Sverige, Examensarbete i Högskoleingenjörsprogrammet i lantmäteriteknik och geografisk IT