Kvantitativ riskanalys av naturolyckor - Hazus och National Risk Index
Det här projektet, finansierat av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, syftar till att utveckla den svenska tillämpningen av Hazus och att granska det nordamerikanska National Risk Index, NRI.
Projektets syfte är dels att utveckla den svenska tillämpningen av Hazus genom att modellera syntetiska skadefunktioner och tillämpa dessa i Hazus, dels att granska FEMAs nyutvecklade National Risk Index, NRI.
Hazus
Hazus är en standardiserad metodologi och programvara som är utvecklade av USA:s Federal Emergency Management Agency, FEMA, och som används för uppskattning av potentiella förluster vid katastrofer orsakade av naturhändelser. Hazus innehåller modeller för att uppskatta förluster från jordbävningar, översvämningar och orkaner.
Hazus används idag av en rad olika organisationer och samfälligheter i USA och internationellt. Hazus är tillgängligt kostnadsfritt och kan laddas ner direkt från FEMA. Hazus kräver en ArcGIS licens med tillägget Spatial Analyst.
- Hazus i Sverige, länk: https://www.kau.se/csr/HAZUS-SE
National Risk Index, NRI
National Risk Index är ett digitalt verktyg framtaget av Federal Emergency Management Agency, FEMA i USA. NRI identifierar områden som är utsatta för risk för naturolyckor från 18 olika och potentiellt farliga naturhändelser. NRI:s interaktiva kartor tillgängliggörs genom ett geografiskt informationssystem (GIS) för anpassade analyser.
Centrala frågeställningar inom det här projektet är:
- Är NRI vetenskapligt förankrat?
- Vilken information krävs för att ta fram NRI?
- Finns motsvarande information att tillgå i Sverige?
- Hur har processen att införa NRI på nationell nivå i USA sett ut då det gäller samverkan mellan myndigheter och andra aktörer?
Metod
Projektet kommer att använda en mix av kvalitativa och kvantitativa forskningsmetoder och dataanalys kommer att ske genom statistisk bearbetning och modellering, samt genom granskning av dokument.
Samhällsnytta
Den förväntade samhällsnyttan är tillgång till standardiserade modeller och verktyg för att beskriva, värdera och kommunicera risk samt för att prioritera mellan riskreducerande åtgärder.