Nyheter

  • 2025-04-04

    Testbädd som banar väg för säker tåguppkoppling

    Icomera, ett företag som utvecklar digital kommunikationsutrustning för tåg, har i över 10 år haft ett framgångsrikt samarbete med Karlstads universitet. Ett av de senaste resultaten av detta samarbete är testningen av Icomeras nya router i ett 5G Stand-alone (SA) nät via projektet DRIVE.

    Att testa Icomeras router i ett 5G SA nät innebär att företaget kan säkerställa att deras utrustning fungerar optimalt med den nya 5G SA tekniken, som kommer att rullas ut i Sverige under nästa år. 

    – Detta är extra viktigt för att kunna garantera snabb och stabil dataöverföring ombord på tåg, vilket påverkar upplevelsen för passagerarna. Icomera får nu möjlighet att testa sin utrustning innan 5G SA kommer i kommersiell drift, vilket ger oss ett försprång när 5G-nätet kommer igång på allvar, säger Claes Beckman från Icomera.

  • 2025-03-10

    Students examensarbete används i 5G forskning

    I projektet DRIVE används en så kallad MEC-simulator där studenten Douglas Wilhelmsson fick möjlighet att genom sitt examensarbete utveckla modellen.

    I takt med att 5G, IoT och AI utvecklas krävs en infrastruktur som snabbt och säkert kan hantera enorma datamängder. MEC (Multi-access Edge Computing) är en simulator för att testa och utveckla edge computing-lösningar inom 5G och nätverksinfrastruktur.

  • 2025-01-17

    Projektet 6G-NTN-E får 28 MSEK för att utveckla framtidens trådlösa nätverk

    Projektet " Foundational Algorithms, Protocols, and Systems for Multi-Tier 6G-Non-Terrestrial Networks Integrated Communication and Environmental Sensing (6G-NTN-E)" har tilldelats ett bidrag på 28 MSEK av Vetenskapsrådet.

    Bidraget sträcker sig över en fyraårsperiod och är en del av Vetenskapsrådets utlysning för att stödja forskningsmiljöer inriktade på sjätte generationens trådlösa system (6G). Denna utlysning är en del av regeringens initiativ att utveckla nästa generations trådlösa system (6G) och syftar till att stödja uppbyggnaden av starka forskningsmiljöer, där forskarteam arbetar mot ett gemensamt forskningsmål med två eller flera parter.

  • 2024-12-06

    Projektet DRIVE bjöd in företag till workshop

    20-21 november bjöd projektet DRIVE vid datavetenskap in partnerföretag till en gemensam två-dagars workshop. DRIVE har det övergripande målet att bedriva forskning och utbildning inom datadrivna och latenskänsliga mobila tjänster för framtida mobilnät.

    Det här året samlades deltagarna vid Karlstads universitet för att ta del av den senaste forskningen inom området. Workshoppen är årligen återkommande inom projektet och är ett tillfälle för nätverkande, kunskapsspridning, diskussioner om aktuella teman, belysning av synergier mellan delprojekten och framtida inriktningar på forskningen. DRIVE bygger på ett nära samarbete mellan Karlstads universitet och sju partnerföretag. 

  • 2024-12-04

    5G-DiGITs: En brygga mellan utbildning och industri inom avancerad 5G-teknik

    Projektet 5G-DiGITs har startat och Karlstads universitet kommer att spela en nyckelroll i dess utveckling.

    5G-DiGITs är ett tvärvetenskapligt Erasmus+ initiativ som möter den växande efterfrågan på utbildning och träning inom avancerad 5G-teknik. Projektet samlar ett konsortium av 12 organisationer från Tyskland, Grekland, Spanien, Litauen, Malta, Irland, Belgien och Sverige för att skapa toppmoderna kursplaner och kontinuerliga utbildningsprogram som är anpassade till branschens utvecklande behov.

    Karlstads universitet kommer att bidra till utvecklingen av innovativa kursmoduler och praktiska lärandestrategier.

  • 2024-12-02

    Forskare vid datavetenskap prisades vid konferens

    Giuseppe Caso, Mohammad Rajiullah och Anna Brunstrom, medlemmar i gruppen Distributed Intelligent Systems and Communications (DISCO) vid datavetenskap, vann priset för bästa artikel vid 2024 IEEE Conference on Standards for Communications and Networking (IEEE CSCN’24).

    Konferensen hölls i Belgrad den 25–27 november med stort deltagande från både akademiska och industriella sektorer.

Labbmiljö hos datavetenskap