Nyheter

 • 2023-01-23

  5G-testning pågår

  I DRIVE-projektet har arbetet nu startat med en gemensam testmiljö tillsammans med industripartnern Varnish Software. Testerna ska mäta hur olika nätuppkopplingar påverkar latens och bandbredd vid videoströmning.

  Sedan mitten på december pågår testning av latens och bandbredd i universitetets 5G-testbädd. En server står uppkopplad mot flera nätuppkopplingar samtidigt för att jämföra deras prestanda. Uppkopplingsalternativen som testas är wifi, 5G och snart även satellitsystemet Starlink.

 • 2022-11-27

  DRIVE Kickoff - startskott för forskning om latens

  Den 16-17 november höll DRIVE-projektet en tvådagars kickoff vid Karlstads universitet. Syftet med kickoffen var att officiellt komma igång med DRIVE och dess delprojekt och att låta alla partnerrepresentanter och forskare träffas fysiskt.

  - Jag är mycket glad över att komma igång!  Ett projekt av så här stor dignitet och samhällsviktig betydelse stärker vår forskningsmiljö ytterligare och sätter Karlstads universitet på kartan, säger professor Anna Brunström, projektledare för DRIVE. Jag har höga förväntningar på allt som DRIVE kan medföra.

 • 2022-11-11

  Red Hat ny partner i DRIVE-projektet

  Datavetenskap vid Karlstads universitet välkomnar Red Hat som ny partner i DRIVE-projektet. Red Hat är ett globalt mjukvaruföretag som tillhandahåller Linux-baserade programvaruprodukter med öppen källkod till företag. Det innefattar infrastruktur för hybridmoln, middleware, agil integration, utveckling av molnäkta applikationer samt lösningar för hantering och automatisering. Vi fick chansen att prata med Simone Ferlin-Reiter, senior performance and scale engineer på Red Hat.

   

  Vad har du för förväntningar på projektet?

  För oss är den främsta motivationen för att delta i detta projekt de immateriella värdena, såsom nätverkande med andra företag, utveckling av vår kompetens och sökandet av nya talanger. Vi ser fram emot att ta del av erfarenheter, fallstudier och utmaningar från projektets övriga partners.

 • 2022-05-19

  Låg fördröjning genomsyrar stort projekt inom datavetenskap

  Digitaliseringen av industrin och samhället i stort har precis börjat. Kommunikationsteknik och mobilnät fungerar som nyckelfaktorer för den digitala transformationen och kommer att omforma våra liv under det kommande decenniet. Projektet DRIVE har precis landat på Karlstads universitet och kommer att pågå i åtta år.

  Latens är den fördröjning som digitala tjänster utsätts för när de används via internet. Att träffas i ett digitalt möte med ljud och bild är ganska förlåtande men när mer avancerade tjänster ska nyttjas ställs stora krav på att just latensen hålls till ett minimum.

Labbmiljö hos datavetenskap