Nyheter

  • 2024-03-12

    Karlstads universitet blir medlem i One6G Association

    One6G är en ideell förening med över 100 akademiska och industriella medlemmar. Karlstads universitet kan använda One6Gs nätverk för att etablera strategiska samarbeten och partnerskap med andra medlemmar i One6G.

    – Som medlem i One6G kan vi föreslå nya eller delta i befintliga gemensamma forskningsteman som en del av One6Gs arbetsgrupper. Det ger möjlighet att samarbeta internationellt inom olika forskningsteman på ett flexibelt och forskningsdrivet sätt, till exempel mot gemensamma publikationer, delta i One6Gs plenarmöten där forskningsaktiviteter diskuteras och få strategisk synlighet inom 6G forskning. Vi får också tillgång till One6Gs nätverk, som är stort och aktivt när det gäller att skriva förslag för finansiering, säger Giuseppe Caso, lektor vid datavetenskap.

  • 2024-03-05

    Utbildning inom Hälsa ska utvecklas med stöd av 6G

    6G-PATH (6G-pilots and Trials Through Europe) är ett nytt projekt inom Horizon Europe där datavetenskap och omvårdnad vid Karlstads universitet deltar. Projektet ska utveckla lösningar för utbildningsområdet Hälsa.

    6G förväntas introducera nya teknologier som kommer att möjliggöra innovativa användningsområden. Ett område är XR som står för "Extended Reality” och är en övergripande term som används för att beskriva det som sträcker sig från den fysiska till den digitala världen.

  • 2024-01-26

    ANNA BRUNSTRÖM KEYNOTESPEAKER PÅ WONS 2024 KONFERENS

    Den 19:e upplagan av WONS-konferensen som handlar om trådlösa on-demand nätverkssystem och tjänster kommer att äga rum i Chamonix, Frankrike den 29:e till 31:a januari. En av de två huvudtalarna är Anna Brunström som är professor i datavetenskap vid Karlstads universitet och som kommer att tala om protokoll, arkitekturer och prestanda i en 5G- och framtidens nätverksmiljö.

    IFIP WONS har etablerat sig som en högkvalitativ plattform för att ta itu med utmaningar som att erbjuda robusta tjänster i högt dynamiska, mobila och extrema miljöer, hur man minimerar energibehov eller eliminerar batterianvändning till förmån för förnybara energikällor och hur man gör trådlösa on-demand nätverk och tjänster självkonfigurerbara, anpassningsbara, självorganiserande och självläkande i olika sammanhang, var och en med sina egna specifika begränsningar.

  • 2023-12-08

    Gemensam workshop med DRIVE och partnerföretag i Kista

    Projektgruppen DRIVE bjöd tillsammans med Ericsson AB in partnerföretag till en gemensam tvådagars workshop med syftet att visa och diskutera hur man arbetar med mobila tjänster. Karlstads universitet fick också möjlighet att beskriva sin forskning inom området när det var dags att träffas i Ericssons lokaler i Stockholm, Kista.

    DRIVE har det övergripande målet att bedriva världsledande forskning och utbildning inom området datadrivna, latenskänsliga mobila tjänster för framtida mobilnät, samt att bidra till en hållbar digitalisering av samhället. I projektet ska man bland annat se hur mobila tjänster kan användas på ett så optimerat och energisnålt sätt som möjligt.

  • 2023-11-15

    Mohsen Memarian forskar om framtida mobila tjänster och hållbar digitalisering

    Det finns otaligt med samhällsviktiga enheter i världen som förlitar sig på att anslutningen till mobila och digitala tjänster fungerar på ett effektivt sätt.

    DRIVE-projektet (Datadrivna latenskänsliga mobila tjänster för ett digitaliserat samhälle) ska bland annat undersöka hur latenskänsliga mobila tjänster kan designas på ett så optimerat, säkert och energisnålt sätt som möjligt. Framsteg inom detta forskningsområde är viktiga för många funktioner i samhället som till exempel autonom körning, autonom tillverkning, smarta energilösningar och kirurgi på distans.

  • 2023-09-20

    Lyckat samarbete mellan Karlstads Universitet och Rohde & Schwarz

    Under torsdagen 14 september hölls ett öppet Colloquium-seminarium vid datavetenskap där Marco Neri från telekommunikationsföretaget Rohde & Schwarz berättade om lösningar och mätningar inom 5G.

    Sedan 2018 är Marco Neri involverad i gemensam forskning i samarbete med Karlstads universitet. Forskningsaktiviteten är ett av de första samarbetena i Europa för att mäta och analysera 5G-mobilnätverksprestanda. Detta sätter Karlstads universitet i en nyckelroll i forskningssammanhanget relaterat till 5G empiriska analyser och datadrivna förbättringar. Arbetet mäter också både offentliga och privata nätverk, inklusive det privata 5G-nätverket på Kau.

Labbmiljö hos datavetenskap
Sidansvarig: karinlun@kau.se
Senaste uppdatering: 2022-11-07