Internationella besökare engagerades
2017-10-0620 representanter från åtta olika länder träffades för att dela information och erfarenheter om det svenska decentraliserade tillvägagångssättet för riskhantering och förmågebedömningar.
Det var generaldirektörer, chefer för krishantering, krishanteringsexperter och riskanalytiker från Albanien, Bosnien-Hercegovina, Makedonien, Kosovo, Montenegro, Serbien och Turkiet samt de svenska värdarna för besöket från Myndigheten för samhällssydd och beredskap, MSB, som i veckan besökte Karlstads universitet och CCS, Centrum för Klimat och säkerhet. Studiebesöket var en del i projektet IPA DRAM som MSB leder.
Mikael Granberg, föreståndare för CCS, presenterade Centrum för klimat och säkerhet och dess verksamhet. Lars Nyberg, forskningsledare på CCS, berättade om krisövningsprojektet CriseIT och hur krisövning kan göras enklare med hjälp av digital teknik. Tonje Grahn, utredare och lektor, bidrag med skadebedömning av naturolyckor och sin forskning om modeller för skadeberäkning.
Deltagarna fick även information om hur arbetet med Risklab går till och de fick även möjlighet att själva testa de pedagogiska verktygen Floodville och Riskköping.
- Det var roligt att se att gruppen var engagerade och de verkade mycket nöjda med det de fått höra, se och uppleva, säger Emelie Hindersson, centrumkoordinator på CCS.
Fakta
MSB leder projektet IPA Disaster Risk Assessment and Mapping (DRAM) tillsammans med konsortiepartners Italian Civil Protection Department, DPC, Republic of Slovenia for Civil Protection and Disaster Relief, ACPDR, National Protection and Rescue Directorate of the Republic of Croatia, DUZS och Centro Internazionale di Monitoraggio Ambientale, CIMA.
Projektet, som drivs inom ramen för EU:s Instrument for Pre-accession assistance, IPA vars syfte är att förbereda kandidatländer för anslutning till EU, startade 1 december 2016 och pågår till och med 30 november 2019.