Hallå där Mikael Granberg, föreståndare för CCS...
2018-05-18Du har varit gästforskare vid CUR, Centre for Urban Research, vid RMIT University i Melbourne, Australien under april månad. Det är en del av ett pågående samarbete som inleddes 2012 och som har resulterat i både utgivna böcker och en kommande publikation.
Varför har du varit i Melbourne?
- Jag hade flera uppgifter när jag var där. Jag deltog i en boklansering av boken ”Local Action on Climate Change” som jag varit medredaktör för tillsammans med Susie Moloney, RMIT University, och Hartmut Fünfgeld, Freiburg University.
Vi initierade också ett nytt bokprojekt tillsammans med andra medarbetare vid CUR som intresserar sig för samhällets åtgärder för att möta utmaningar från klimatförändringarna med ett specifikt fokus på de förändringar som krävs av hur våra samhällen organiserar sig (transformation) i termer av utvecklad samhällsstyrning, förändrad policy och nytänkande i praktisk förändring.
- Tillsammans med Susie Moloney och Hartmut Fünfgeld arbetade jag också med att slutföra en artikel om institutionell förändring i lokala aktörers hantering av klimatförändring.
Fungerande utbyte
Karlstad universitet har ett MoU, Memorandum of Understanding, som är en överenskommelse om utbyte mellan lärosätena inom vilken det här samarbete utförs. Det planeras en workshop vid Karlstads universitet i november i år som är nästa steg i det påbörjade bokprojektet.
Nytt bokprojekt
- Tillsammans med Leigh Glover som är oberoende forskare, tidigare vid University of Melbourne, inleddes också ett bokprojekt som kritiskt kommer att diskutera klimatpolitik, säger Mikael Granberg. Vi arbetade även på en artikel om politiska värden och hur de påverkar klimatanpassningsåtgärder.
Vad gav besöket?
- Rent produktivt så tillför det här samarbete både mig, Centrum för klimat och säkerhet och Karlstads universitet nya publikationer. Vidare har det lett till ansökningar om externa medel och öppnar också möjligheter för framtida utbyten mellan forskare och studerande på forskarnivå vid båda lärosätena.
Den australiensiska kontexten är mycket intressant ur ett risk- och krisperspektiv, då erfarenheten av att hantera olika typer av händelser som översvämning, skogsbrand och torka är omfattande. Ur ett mer politiskt perspektiv är Australien intressant då de drivit nyliberala reformer av offentlig sektor mycket långt.
Nya perspektiv
- För egen del tillförde samarbetet nya perspektiv på min forskning som bara kan nås genom samverkan med andra forskare från andra kontexter. Dessutom är kollegorna vid CUR mycket spännande och inspirerande både som forskare och personer.