Forum för naturkatastrofer om skador och kostnader vid naturhändelser berörde aktuella konsekvenser
2018-11-29Den 15 november genomfördes konferensen Forum för naturkatastrofer på Karlstads universitet. Då samlades Sveriges främsta experter inom hantering av naturolycksrisker för att prata om hur man kan minska riskerna och konsekvenserna av naturkatastrofer.
Forum är en mötesplats för kunskapsutbyte och dialog kopplat till naturolyckor och naturkatastrofer samt anpassningen av Sverige till ett förändrat klimat. Eventet vände sig till beslutsfattare och yrkesverksamma vid myndigheter, länsstyrelser, kommuner, företag och frivilligorganisationer samt till forskare och doktorander.
Viktiga nätverk
Forum arrangerades för femte gången och har över åren bidragit till meningsfulla diskussioner och förstärkta nätverk. I år arrangeras Forum av CNDS, Centrum för naturkatastroflära, i samarbete med MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. CNDS är ett samarbete mellan Uppsala universitet, Karlstads universitet och Försvarshögskolan.
Fokus
I årets Forum för naturkatastrofer diskuterades samhällets skador och kostnader för katastrofer från ett globalt till ett lokalt perspektiv. Det diskuterades om tillgång till data, metodik för användande av data, och hur data kan och får användas.
Under dagen representerades CCS och projektet SPLASH om modellering av skyfallsskador av flera talare, till exempel Daniel Knös, försäkringsmäklarföretaget JLT Re som berättade om området Naturskador och försäkring, samt Tonje Grahn, phD Risk- och miljöstudier, som berättade om sitt samarbete med FEMA (USAs Federal Emergency Management Agency) och deras modelleringsverktyg HAZUS.
Dessutom föreläste till exempel Anna-Karin Hamrén, MSB, där hon berättade om de erfarenheter MSB dragit i samband med sommarens bränder, till exempel vikten av att säkerställa en nationell förmåga att släcka bränder från luften.
Föreläste gjorde även Giuliano Di Baldassarre, föreståndare för Centrum för naturkatastrofslära, och han tog upp den ojämlika fördelningen av kostnader i ett globalt perspektiv i samband med naturkatastrofer såtillvida att 30 procent av naturkatastroferna mellan 1995 och 2015 drabbade låginkomstländer och att de även drabbades av 50 procent av alla dödsfall.
Di Baldassarre menade därmed att den rika delen av världen har ett moraliskt ansvar gentemot fattigare delar av världen att jobba med katastrofriskreducering.
Dagen avslutades med diskussioner om hur vi går vidare, hur vi kan vi lära oss av varandra och förstärka samarbetet mellan olika aktörer? Deltagarna var överens om att konferenser som den här, med brett deltagande från samhällets aktörer, är viktiga för att förstå, informera och inkludera varandra.