Besök i Dharamsala gav mersmak
2018-01-02Karlstads universitet har ett Study Point i Dharamsala i Indien. I dag är det vanligast att studenter reser dit för att göra sin C-uppsats, men möjligheten att samarbeta genom forskning finns också.
Två medarbetare på Centrum för klimat och säkerhet, Kristin Gustafsson och Nina Christenson, har i dagarna kommit hem från Dharamsala, där huvudsyftet har varit att undersöka klimatrelaterade risker. De fick också och hålla i en undervisning om risker i en skola för tibetaner i exil. Ett annat syfte med resan var att uppleva kulturen och platsen och lära sig mer om Tibets historia och kultur.
Vilka har ni träffat?
- Vi har upplevt många spännande möten med människor. Formellt har vi haft tre möten inbokade, säger Kristin Gustafsson universitetsadjunkt och programledare för Miljö- och säkerhet.
De besökte EDD, Environment and Development Desk, på den tibetanska exilregeringens kansli.
- Där hade vi ett spännande samtal med Mr Zamlha Tempa Gyaltsen miljöexpert, om miljöproblem på den tibetanska högplatån och exiladministrationens arbete med miljöfrågor. Han berättade bland annat om deras arbete med att kommunicera klimatförändringarnas konsekvenser i Tibet, exempelvis kampanjen Roof of the world vid klimatmötet Coop21 i Paris 2015.
När de besökte Sarah College träffade de rektorn Mr Passang Tsering och diskuterade högre utbildning. Sarah Colleges utbildningar har framförallt en kulturell, språklig och filosofisk inriktning, men de ger också lärarutbildning och fortbildar lärare. Där lyftes frågan om behovet av utbildning i vetenskaplig metod.
- Till sist träffade vi Mr Tenzin Wangchuk som är lärare i Social Science på den tibetanska skolan TCV. Tenzin undervisar i årskurs 9 och 10 och vi var särskilt intresserade av ett av hans ämnesområden; Disaster Management. Det var intressant att samtala om ämnesinnehåll och hur de gör i undervisningen. Alla elever har två timmar per vecka och det är allt från brandövningar till kunskaper om översvämningar och jordbävningar, säger Nina Christenson, forskare på Centrum för klimat och säkerhet.
Har ni kunnat bidra med något från ert perspektiv?
- Vi har samtalat om fortsatt utbyte och samarbete kring olika frågor, såväl undervisningsinsatser som studentutbyten och forskningssamarbeten. En del av det vi hade tänkt göra var inte möjligt, men ändå har resan överträffat våra förväntningar. Inte minst på grund av att vi ser så många konkreta möjligheter till samarbete.
Vad har ni upplevts som ni tar med er tillbaka?
- Många spännande möten med människor som vill dela med sig av sin kultur och historia. Det gör att vi åker hem med ett sug efter mer kunskap om Tibet, tibetansk kultur och buddhism. Vi har blivit fantastiskt väl omhändertagna av Mr Tenpa Chonjor som är Karlstads universitets anställda på plats i Dharamshala. Han har delat med sig av sin kunskap och hjälpt oss på många sätt. Allt med stor humor och värme.