10 år efter Stormen Gudrun - vi ser tillbaka och blickar framåt
2015-01-09Stormen Gudrun var en väckarklocka för det svenska samhället. Beredskapen inför naturolyckor har stärkts och många utredningar och forskningsprojekt startades.
På eftermiddagen den 8 januari 2005 drog en ovanligt kraftfull storm in över södra Sverige. Stormen, som kom att kallas Gudrun, orsakade sällsynt stora skador på skog, vägar, järnvägar, el- och telenät. Mängden stormfälld skog motsvarade hela 1900-talets totala stormfällning. 7 personer omkom i olyckor under stormnatten och ytterligare 11 i olyckor som kan kopplas till återuppbyggnadsskedet. 730 000 elabonnenter stod utan ström på kvällen 8 januari.
På många sätt var denna händelse en väckarklocka för det svenska samhället. Främst handlade reaktionerna efteråt om behovet av att stormsäkra el- och telenät och att öka beredskapen inför annalkande stormar, men man talar 10 år senare också betydligt mer om vikten av att lära från inträffade naturolyckor. Erfarenhetsåterföring är en central aktivitet inom samhällets förmåga att bygga upp resiliens eller robusthet mot olyckor och kriser. Lärandet sker på olika nivåer i samhället och på olika sätt. När det gäller stormen Gudrun initierades uppföljningar och utvärderingar på alla nivåer – från riksdag till kommuner, inom näringsliv och frivilliga organisationer, och ett flertal vetenskapliga studier har genomförts.
Räddningsverket skapade under 2005/2006 en nationell naturolycksdatabas (http://ndb.msb.se) där idag ca 100 naturolyckor finns samlade med fokus på konsekvenser och samhällets hantering, liksom lärdomar och erfarenheter av vad som gick bra eller dåligt. Centrum för klimat och säkerhet vid Karlstads universitet har sedan 2008 haft en aktiv del i insamlingen och bearbetningen av detta material. även under 2015 kommer vi att ägna oss åt att samla in utredningar och sammanställa fakta, i år med särskilt intresse riktat åt en ny ”väckarklocka” – skogsbranden i Västmanland 2014.