Säkerhet och brand
Här hittar du information om universitetets fysiska säkerhet, till exempel brandskydd och åtgärder vid hjärtstopp. I dokumenten finns information om vad man bör göra om det inträffar en olycka eller dödsfall.
Har du frågor rörande säkerhet, kontakta universitetets säkerhetschef Jan Gambring, tel. 054-700 18 80.
Vid misstänkt hjärtstopp
Karlstads universitet har tre defibrillatorer (hjärtstartare). På universitetet i Karlstad finns en i Välkomstcentret i hus 1, en i hus 12 på markplan och en i gymnastikhallen 7B 302. På Musikhögskolan Ingesund finns defibrillatorn på den administrativa avdelningen.
Brand
Universitetet driver, i samarbete med fastighetsägaren Akademiska Hus, ett systematiskt brandskyddsarbete. Det finns ett automatiskt utrymningslarm i alla lokaler. Det är viktigt att veta vad du som enskild ska och kan göra om det utbryter en brand eller om utrymningslarmet går.
Nedan finns en enkel handlingsplan som man kan följa samt universitetets brandskyddsfilm som berättar mer om det brandskydd som finns och vad man ska göra i en utrymningssituation. Alla studenter och anställda uppmanas att se filmen.
Handlingsplan för brand
Först på plats:
- RÄDDA direkt hotade personer till säker plats
- VARNA de som är närmast - ROPA!
- LARMA lös ut brandlarmet med knapp
- SLÄCK branden om det är möjligt
- STÄNG in branden!
Utrym i god tid!
Hjälpare:
- Aktivera brandlarmet, om det inte redan är gjort
- Varna andra i närheten - ROPA!
- Ring 112 - lämna information till räddningstjänsten
- Hjälp till med släckning/utrymning
- Möt upp med räddningstjänsten
Övriga
UTRYM lokalerna
Om det går:
- ta med ytterplagg och värdesaker
- vidtag skadebegränsande åtgärder:
- stäng dörrar/fönster
- rädda dyrbara saker/utrustning
Återsamlingsplatser
Här finns en karta över de återsamlingsplatser du ska bege dig till om det har varit en utrymning. Vilken plats du väljer beror på var du befinner dig på universitetet. Av kartan framgår också var hjärtstartare är placerade.
Ny utrymningsorganisation i hus 21
Mellan den 13 maj 2019 och 31 december 2020 pågår ett pilotprojekt gällande ny utrymningsorganisation i hus 21 (hus Vänern). Det innebär att det finns utbildade utrymningsledare, men om dessa inte är på plats när brandlarmet går ges andra personer möjlighet att utrymma lokalerna.
Utrymningsvästar och utrymningskort som beskriver vilken del av byggnaden som ska utrymmas finns utplacerade i lokalerna. Den som först är på plats bland personal och studenter kan ta på sig västen för utrymningsledare och utrymma lokalen enligt instruktion.
Med den nya organisationen blir verksamheten mindre sårbar vid en utrymningssituation eftersom säkerheten inte längre hänger på att specifika personer är på plats. Den nya utrymningsorganisationen innebär även att universitetet får en dokumentation på exakt vilka lokaler som har utrymts.
I övriga byggnader fungerar utrymningen som tidigare, det vill säga att utbildade utrymningsledare har utrymningsvästen vid sin arbetsplats och utrymmer specifika lokaler vid brandlarm.