Alumnintervju - Denny Jansson
"Ta steget, våga prova!", det är Denny Janssons tips till dig som funderar på att bli lärare men som fortfarande tvekar. Dennis läste ämneslärarprogrammet med inriktning mot gymnasieskolan i ämnena svenska och historia. Efter att ha jobbat som lärare på en högstadieskola återvände han till universitetet för att forska om språk och ungdomar.
Varför valde du att läsa till lärare?
– Innan jag började läsa till ämneslärare jobbade jag med internutbildning på ett företag, där jag hade ansvaret för att lära upp nya medarbetare. Jag tyckte att det var både kul och spännande att få vara en del i andras lärande och se dem växa, både som elever och som personer. Det i kombination med att jag själv alltid har gillat skolan och gillar att jobba med ungdomar fick mig att söka till ämneslärarprogrammet, eftersom jag tänkte att ett jobb som gymnasielärare skulle passa mig som handen i handsken med den variation och de utmaningar som man ställs inför i läraryrket.
Hur tyckte du att det var att plugga vid Karlstads universitet?
– Jag trivdes otroligt bra som student vid Karlstads universitet, både med själva utbildningen på universitetet och att det fanns ett aktivt studentliv vid sidan av som förgyllde studietiden. Jag uppskattade särskilt hur allt är samlat på ett och samma ställe, det stora universitetsbiblioteket med många studieplatser och att det är ett lagom stort universitet med otroligt bra lärare, som på olika sätt har gett mig många mycket värdefulla verktyg för att arbeta som lärare. Under utbildningen upplevde jag att det finns ett gott och mycket nära samarbete mellan utbildningen och omkringliggande kommuner och skolor, vilket gjorde att det hela tiden fanns en mycket tät koppling mellan teori och praktik. Det uppskattade jag stort under min tid som lärarstudent, att känna att ”jag är här för att bli lärare”.
Hur är Karlstad som studentstad?
– Karlstad är en fantastiskt bra studentstad! Även om Karlstad är lite mindre än en del andra studentstäder finns det alltid något att göra och arrangemang att engagera sig i. Det finns något för alla oavsett smak, både olika typer av föreningar och arrangemang som man kan engagera sig i under sin studenttid och ett rikt uteliv. Under ett par år bodde jag i korridor på campusområdet och det var verkligen en fantastiskt kul tid! Redan under den allra första dagen får man ett litet smakprov på studentlivet genom den introduktion som de olika studentföreningarna anordnar, och den rekommenderar jag verkligen andra att vara med på! Det går även att engagera sig i olika föreningar, till exempel studentkåren, där man kan vara med och utveckla utbildningen, vilket jag själv gjorde och tyckte var otroligt kul och givande.
Vad var det som gjorde att du sökte lärarutbildningen vid Karlstads universitet?
– Framför allt visste jag att lärarutbildningarna vid Karlstads universitet har mycket gott rykte bland arbetsgivare, samtidigt hade flera av de lärare som jag själv hade haft under högstadiet och gymnasiet studerat vid Karlstads universitet och berättat om en väldigt bra utbildning. Innan jag började plugga såg jag det som en kvalitetsstämpel, och den känslan har bara blivit starkare, både under utbildningen och efter att jag själv tagit examen. Sedan är jag nog lite partisk eftersom jag själv kommer från Värmland och alltid har känt till universitetet, men jag ångrar inte för en sekund att jag sökte till och läste min lärarutbildning vid Karlstads universitet. När jag började jobba som lärare efter examen kände jag hur väl lärarutbildningen hade förberett mig, så jag är helnöjd med mitt val.
Vad tycker du har varit bäst hittills under utbildningen?
– Det allra bästa har varit de tre perioderna med verksamhetsförlagd utbildning, VFU, där man verkligen får testa sina teoretiska kunskaper på riktigt, ute bland elever i skolmiljö. Där fick jag tänka till hur alla de teoretiska kunskaperna kan omsättas i konkret och praktisk undervisning som är anpassad för de elever som man har framför sig. Tack vare riktigt bra och givande kurser inför dessa VFU-perioder kände jag att jag både hade ordentliga ämnesmässiga kunskaper att stå på men också didaktiska kunskaper och verktyg. Jag tyckte att det var otroligt givande och värdefullt att få bolla idéer med olika VFU-handledare på de skolor där jag genomförde mina VFU-perioder, och att sedan få ta med mig olika frågor tillbaka till studiekamraterna och lärarna på universitetet och fortsätta tänka på dem under de efterkommande kurserna.
Vad skulle du vilja säga till den som funderar på att bli lärare, men tvekar?
– Ta steget, våga prova! Jag var själv lite osäker när antagningsbeskedet kom, inte minst om jag skulle passa som lärare. Redan under den första dagen kände jag sedan att läraryrket är helt rätt för mig, och det har jag fått bekräftelse på gång på gång efter det, så går du i tankarna på att bli lärare är det bara att ta steget! Framtiden ser ljus ut för blivande lärare och det finns goda jobbutsikter. En lärarexamen låser upp flera olika möjligheter och man kan jobba i olika verksamheter och även studera vidare, om man vill fortsätta utvecklas.
Vad gör du idag?
– Efter att ha arbetat som ämneslärare i svenska på en högstadieskola jobbar jag nu som doktorand i svenska språket, så jag är tillbaka på universitet men i helt annan roll. Det är ett jobb – och en utbildning – som jag trivs väldigt bra med, inte minst eftersom jag har fått utforma ett fem år långt forskningsprojekt helt på egen hand och som jag nu snart ska börja sy ihop och presentera i form av en doktorsavhandling. Samtidigt bygger det vidare på min lärarutbildning, så det känns häftigt att få använda de kunskaper som jag fick genom min lärarutbildning till att forska om språk och ungdomar. Det innebär samtidigt att jag undervisar i flera av de kurser som jag själv läste när jag var student, vilket känns som en fantastisk möjlighet att få ge tillbaka och ge tips till andra som också har tagit steget och pluggar för att jobba med världens mest fantastiska yrke.