Studenter stöder studenter
2010-01-08Äldre studenter som hjälper nybörjarkompisarna på svåra kurser är tanken med Supplementary Instruction, SI. Arbetsmetoden är ursprungligen hämtad från USA och har tillämpats i Sverige av Lunds tekniska högskola under flera år. Nu har SI startat på Karlstads universitet och bland andra flera av universitetets studievägledare har utbildats till metodhandledare för att i sin tur kunna utbilda äldre studenter till SI-handledare.
Fakulteten för ekonomi, kommunikation och IT har just avslutat den första omgången SI-möten. Den grundläggande programmeringskursen på datavetenskap är känd för att kunna vara lite svår och flera studenter har problem med att klara sin tenta. Därför valdes kursen ut som först ut på plan för SI-metoden.
- Intresset för att bli SI-handledare har varit bra bland de äldre studenterna. Vi utbildade dem under två halvdagar. De har sedan haft grupper med två till fem studenter i varje grupp, som träffats sex gånger, berättar Bengt Hällgren, utbildnings- och forskningssamordnare vid fakulteten.
Extra stöd
Syftet med SI-passen är inte att handledaren tar på sig en lärarroll, utan leder en gruppdiskussion kring de kursmoment som studenterna tycker är svåra. SI-träffarna äger rum utöver ordinarie undervisning, men är schemalagda. SI-ledarna utbildas inför sitt uppdrag och får lön från universitetet.
Studenterna Marie Högkvist, dataingenjörsprogrammet och Derrick Eriksson IT-design, valde båda att anmäla sig som SI-handledare.
- Jag kommer ihåg att vi som gick kursen grundläggande programmering hade mycket problem, och då hade det varit bra med extra hjälp, säger Derrick Eriksson.
- Jag tycker det är kul med programmering, och dessutom kul att få tillfälle att diskutera programmering i grupp. Det ger en förståelse utöver det som läraren sagt. Dessutom är det ett bra tillfälle att tjäna lite extra pengar, säger Marie Högkvist.
Derrick Eriksson håller med:
- Extra pengar är alltid välkomna! Och det som varit kul är just mötena och att som SI-ledare få igång diskussionen i gruppen. Som SI-ledare främjar man gruppens eget arbete för ofta har de själva svaren. Ibland har det varit hela gruppen som varit framme vid tavlan, skrivit, kommenterat och kompletterat varandra. På utbildningen var det ett viktigt pass för oss också, att det är skillnad på vår roll som handledare och lärarens roll.
"Behöver pratas om"
Antalet deltagare i SI-grupperna har varierat och minskade ju närmare tentan kom, vilket förvånade bland andra Bengt Hällgren:
- Ja, vi trodde att eftersom kursen har rykte om sig att vara svår skulle fler vara intresserade av SI-träffar. Möjligen är det så att den här kursen har ganska många föreläsningar och "labbar" redan och har svårt att klämma in ytterligare timmar. Av studenterna på kursen var det ungefär en fjärdedel som gått på SI.
Att många studenter väljer att sitta själva och jobba, bekräftades av flera av SI-ledarna.
- Man går inte alltid på föreläsningarna, utan väljer att jobba hemma på egen hand, vilket kanske inte alltid ger bästa resultat, menade Anders Nguyen.
Och det handlar om att nå fram med information på olika sätt.
- Det tar tid att nå fram. Vi har informerat muntligt på föreläsningar, lagt in på schemat med mera. Men jag tror att när studenterna börjar prata om SI-handledningen och det sprider sig den vägen, så får vi den bästa effekten, säger Christina Snell, studievägledare och metodhandledare för SI.
Nu går fakulteten vidare med nästa SI-omgång och då väntar en kurs i nationalekonomi.


Nedre raden från vänster: Marie Högkvist, Tomas Green och Derrick Eriksson.


Nedre raden från vänster: Marie Högkvist, Tomas Green och Derrick Eriksson.