Mentorskap för kontakter mellan studenter och arbetsliv
2004-10-03Sedan några år tillbaka kan studenter vid Karlstads universitet få hjälp att hitta en mentor i det värmländska arbetslivet. Förmedlingen sker via Vägvalet som är universitetets arbetslivscenter.
Cecilia Nilsson som läser på universitetets magisterprogram i projektledning har sedan i våras en mentor i Ulf Ljungdahl, VD för Handelskammaren Värmland.
- Det var en kompis som tipsade mig om att man kunde få en mentor och jag tyckte att det lät bra så jag lämnade in en intresseanmälan och så blev jag matchad med Ulf.
Meningen med mentorskap är att studenter ska få en kontakt i arbetslivet. Någon som de kan testa sina idéer på och någon som kan hjälpa till att bygga ett nätverk för framtiden. Eftersom mycket handlar om personkemi bestämmer mentor och adept själva vilka målen och formerna för deras samarbete ska vara.
Cecilia och Ulf har träffats fyra, kanske fem gånger sedan mentorskapets uppstart.- Vi brukar träffas över en lunch, så vi pratar och så äter vi och så pratar vi lite till. Cecilia skrattar.
- Jag tycker vi har fått en god kontakt. Det är lätt att prata med Ulf. Jag får liksom en inblick i arbetslivet och de krav och förväntningar som ställs på mig där och samtidigt kan jag berätta för Ulf om min värld och vad mina studier går ut på just nu.
Ulf som har varit mentor förr tycker att det här med mentorskap är en bra grej.
- Det är ju oftast givande för båda parter. Jag tror det är viktigt att unga och ”gamla” träffas och pratar med varann. Som mentor kan jag dela med mig av mina erfarenheter samtidigt som jag får lära mig något nytt om hur någon som är ung idag tänker.
I maj löper Cecilias och Ulfs mentorskap ut men båda är öppna för en fortsättning.
- Det kan jag absolut tänka mig. Det vore väldigt kul att behålla den relation som vi byggt upp nu.
- Ja, det vill jag. Det beror ju förstås lite på vart Cecilia tar vägen sen men finns hon kvar här så gör jag gärna det.
Fakta mentorskap
• Alla studenter som har minst ett år kvar av sina studier kan ansöka om att få en mentor.
• Riktade erbjudanden ges till studenter på kulturvetarprogrammet, miljövetarprogrammet samt till tjejer inom vissa ingenjörsprogram.
• Mentorskapet löper över ett år.
• Vägvalet arrangerar träffar för mentorsparen två gånger per år.
• Just nu har vi ett 50-tal mentorspar igång.
Vill du bli mentor för en student? Vänd dig till Vägvalet karriärservice. E-posta till vagvalet@kau.se.